2012. júl 08.

0/b. Szerkezeti elemek

írta: _Maverick
0/b. Szerkezeti elemek

People share, read and generally engage more with any type of content when it is surfaced through friends and people they know and trust”

-Malorie Lucich-

social_channel.jpgHa osztjuk a nézetet, miszerint a könyv az internet kinyomtatott formája, akkor az előző bejegyzés volt ezen kiadvány fülszövege, most pedig következik a technikai részleteket taglaló első oldal (a következő amolyan előszó és köszönetnyilvánítás lesz, mivel tartalomjegyzékkel nem tudunk szolgálni). Tovább után az oldaldobozokról és egyéb tartalmakról!

Mint azt már észre lehetett venni, a bejegyzések sorszámot kapnak. Egyelőre amolyan utca átnevezési/meglepetés szerűen tovább építési időszakokat felidéző módon sikerült kiosztani egy 0-t és egy 0/b-t a „szolgálati közlemény” jellegű két bejegyzésnek, de mostantól átbillenünk a pozitív egész számok halmazára. Különösebb jelentősége nincs a dolognak, de nem akarjuk elvenni az esélyét, hogy egyszer csak egy 500-as, vagy 1000-s szám díszelegjen majd az oldal tetején.

Magukról a bejegyzésekről külön nem emlékeznénk meg, hiszen azok – remélhetőleg – önmagukért beszélnek majd. Ami az interaktivitást illeti: a „mindent az olvasóért” szemlélet jegyében több opció közül is lehet választani. A bejegyzések alatt megtalálható a hagyományos, indapass-os hozzászólási lehetőség, de alatta felette Facebook-os komment modul is beépítésre került. Ennek oka, hogy korábbi blogos tapasztalatok azt mutatják: az emberi lustaság bizony nem elhanyagolható szempont. Ha valakinek nincs indapass-os regisztrációja, nem feltétlenül fogja ráfordítani a plusz 15 másodpercnyi energiát a regisztrálásra. Mivel ez az oldal reményeink szerint meg-meg tudja majd szólaltatni a látogatókat is, nem vennénk a lelkünkre, ha emiatt vesztenénk el magvas karakterfüzéreket...

Apropó Facebook. Egy tudomány és technika központú blog esetében elég maradi dolog lenne távol maradni a közösségi médiától, már csak a fenti idézet okán is. Ennek megfelelően elkészült egy Facebook oldal, amihez a jobb oldali hasábban található megfelelő mezőben lehet csatlakozni. Ez több okból is kifizetődő lehet. Egyrészt reméljük, hogy az oldal látogatóinak köre kinövi majd a személyes ismerősök csoportját, ők imigyen értesülhetnek majd az újabb írásokról, érdekességekről. Azt számos tanulmány igazolja – többek közt a blog.hu statisztikáinak szemmel történő feldolgozása is –, hogy az emberek gyakrabban olvasnak el valamit, ha arra külön felhívják a figyelmüket valamilyen közösségi felületen. Másrészt nem mindenből lesz blogbejegyzés – hiszen a szárnyas idő elrepül néha, és minden míve nem hogy tűnő szárnya körül lebeg, hanem emiatt meg sem születik -, néhány link, hivatkozott cikk csak oda kerül ki.

Az oldaldobozok sorában megtalálható a blog saját e-mail címe, valamint a szokásosnak mondható elemek is: rovatok, címkék, kommentek, az előírt hirdetés szó szerint púpként ránk aggatott terhe, melyet a külső hivatkozásokért cserébe vagyunk kénytelenek magunkra venni, RSS. Ezen kívül két link gyűjtemény is beépítésre került a figyelemre érdemes külföldi illetve magyar weblapok egyelőre 0. közelítésben összeszedett tárházával. A lista az olvasói javaslatok nyomán fog majd bővülni, ha ismertek megbízható, hitelt érdemlő hírforrást vagy klassz blogot, ne habozzatok írni!

Még lejjebb kapott helyet az EurekAlert hírfolyama. Ez a szolgáltatás lehetőséget biztosít kutatásokban részt vevő egyetemek, kutatóintézetek, kormányhivatalok számára a híreik sajtó és nyilvánosság elé bocsátására, ennek megfelelően minden nap lehet valami érdekességre bukkanni, ha új bejegyzés esetleg nem is születik. 

Ennyit a szerkezeti ismeretekről, legközelebb már ismertetjük a félév tematikáját és követelményeit valós tartalommal is megtöltjük a hasábokat! 

Szólj hozzá

szolgálati közlemény fókuszpont Facebook