2012. okt 30.

26. Interjú Szent-Györgyi Alberttel

írta: _Maverick
26. Interjú Szent-Györgyi Alberttel

"A tehetségen kívül kell egy társadalom, ami ezt méltányolni tudja.

[...]

ez nem a pénzem múlik, hanem hogy mennyire méltányolják a tudományt. Hiába van pénz, ha nincs mellette szellem, nem lehet alkotni..."

-Szent-Györgyi Albert-

sztgy.jpgA tudomány és technika jelenkori szédületes eredményei mellett nem feledkezhetünk meg azon óriásokról, akiknek – Newton szavaival élve - vállaira állhatnak napjaink úttörői. Érdemes ezen rendkívüli emberek életét kicsit részletesebben is megismerni, az általuk felhalmozott bőséges élettapasztalatokat meghallgatni, rajtuk elgondolkodni. Különösen azért, mert nem egyszer időtlen, általános érvényű alapelveket fogalmaznak meg, melyek napjainkban is iránytűként szolgálhatnak.

A szellemi életben lehet bővülni. Ez a nagy különbség a szellemi és a politikai élet közt. Az ország határait politikailag nem lehet bővíteni anélkül, hogy másokat eltiporna az ember, vagy megbántana. A szellemi életben mindenki szabadon fejlődhet olyan nagyra, amennyit az esze megbír. És ebben az értelemben kívánom, hogy Magyarország tartozzon a legnagyobb országok közé.”

Alább látható egy riport Szent-Györgyi Alberttel, mely még 1973-ban készült. A remek anyag 3 részből áll: szó esik politikai küldetéséről és isztambuli kémfilmekbe illő „kalandjairól” a II. Világháború idején, majd említést tesz kutatásairól, végül pedig az alapkutatások megbecsülésének fontosságáról elmélkedik (kb. 19:00-tól). Érdemes rászánni ezt a szűk fél órát!  

Szólj hozzá

fókuszpont Szent-Györgyi Albert