2012. nov 06.

30. Ajánló: Az atomoktól a csillagokig - előadássorozat a fizika csodálatos világáról az ELTE TTK-n

írta: _Maverick
30. Ajánló: Az atomoktól a csillagokig - előadássorozat a fizika csodálatos világáról az ELTE TTK-n

Az élet titkát kutatva az atomoknál és az elektronoknál kötöttem ki, melyekben egyáltalán nincsen élet. Valahol útközben az élet kiszaladt az ujjaim közül...”

-Szent-Györgyi Albert-

Ajánló.jpgAz élet és a körülöttünk lévő világ titkait kutatva több irányba is elindulhatunk. A parányi dolgokra fókuszálva eljuthatunk a valóban élettelen elemi részecskékig, míg ha az igazán óriási objektumok felé fordítjuk a tekintetünket annak megértése végett, hogy honnan is jöttünk, akkor a végtelen univerzum messzeségei kerülnek látókörünkbe. A skála két végén elhelyezkedő szélsőséges tartományok közt a világ tele van megszámlálhatatlan megmagyarázásra és/vagy megértésre váró jelenséggel, ez motiválta ennek a blognak a létrejöttét is.

Nem hasonlítható össze azonban semelyik írás sem – legyen bár még oly jó is – egy igazán színvonalas előadás meghallgatásával, főleg akkor nem, ha ott kérdezni is módjában áll a hallgatóságnak. Az Egyesült Államokban töltött idő egyik legnagyobb élménye az volt, hogy nem egyszer világhírű vendégelőadókat hallgathattunk meg hétről-hétre különböző rendezvényeken különböző témákban.

Nem kell azonban elzarándokolni a nagy víz túloldalára ahhoz, hogy fantasztikus eredményekről hallhassunk. Az ELTE TTK évek óta nagy sikerrel megrendezett előadássorozata egész közel, a lágymányosi kampuszig hozza a modern fizika eredményeit legyen szó atomokról, csillagokról, vagy bármi másról a köztes tartományból.

9997b51106113af374230bfff8b839d03f321a5f.jpgAz atomoktól a csillagokig” sorozat ingyenes előadásai hétről-hétre kerülnek megrendezésre a az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem) az egyetem nagyszerű kutatóinak prezentálásában.

Kedvcsinálónak álljon itt a rendezvénysorozat kiváló honlapjának ajánlója:

Hallottál-e már arról, hogy 2012 júliusában bejelentették a részecskefizika Szent Grálja, az évtizedek óta keresett Higgs-részecske felfedezését? Tudod-e, hogy tested minden atomjának részecskéi – igen, a közismert protonok és elektronok is – a Higgs-mezőnek köszönhetik tömegüket? Hallottad-e, hogy az Egyenlítőtől északra és délre a Coriolis-erő hatására más irányba forog a fürdőkádból kifolyó víz örvénye? És tudod-e, hogy ez nem igaz? Hallottál-e kémiaórán a H3 molekuláról – és ha nem, tudod-e, hogy ezzel a furcsa anyaggal csak a csillagok között lehet találkozni?

Láttál-e már háromdimenziós mozit? És tudod-e, hogy ezt a látványt a polarizált fény tulajdonságait ügyesen kihasználó szemüvegnek köszönheted? Kipróbáltad-e, hogy vajon szétesik a háromdimenziós kép, ha a fejedet kicsit oldalra billented? És tudod-e, milyen trükkel érik el a mérnökök, hogy ez ne történjen meg? Láttál-e csíkos zebrát vagy foltos tehenet? Mit gondolsz, milyennek látják ugyanezeket az állatokat a vérszívó böglyök? És tudod-e, hogy mi köze van ezeknek a kérdéseknek a háromdimenziós mozihoz? Láttál-e napfogyatkozáskor készült fotókat a Nap millió fokos koronájáról? És tudod-e, milyen mechanizmussal fűti ilyen forróra a koronát a Nap mindössze hatezer fokos felszíne? Láttad-e már távcsővel a nanovilágot? És tudod-e, hogy hol található a legközelebbi, erre alkalmas távcső?

Tudod-e, mi az az űridőjárás, és hogyan befolyásolja a földi időjárást, esetenként pedig az internet működését? Tudod-e, hogy az optika tudománya nem merül ki a középiskolai lencsetörvényben, hanem belépőül szolgál a kvantummechanika kevéssé szemlételes világába is? Tudod-e, milyen erők hajtják a tornádót és a trópusi ciklonokat? Tudod-e, mi a hasonlóság az ismeretségek, az internet és a sejtek fehérjéinek hálózatai között? És tudod-e, kik tárták fel ezeket a hasonlóságokat? Tudod-e, honnan és hogyan szivárog a házak pincéjébe a radioaktív nemesgáz, a radon? De tudod-e azt is, hogy az emberiség már évmilliókkal az atomkor előtt békésen együtt élt bizonyos radioaktív anyagokkal?

Érdekel-e, hogy lehet-e otthon fekete lyukat készíteni, mit tudnak a legújabb szuperszámítógépek, és mire használja őket a tudomány, milyen csalafintaságok rejlenek egy látszólag ártatlan, ámde megoldhatatlannak tűnő középiskolai fizikapélda mögött? Érdekel-e, miért nem lehet a kályha hamujával fűteni, de miért tudják a csillagok évmilliókig üzemanyagként használni saját korábbi égésük hamuját? Érdekel-e, hogy részecske vagy, avagy hullám, és hogy mi köze a jövő évi fizikai Nobel-díjnak egy hatvan éve, a budapesti ELTE fizikai tanszékein született felfedezéshez? Érdekel-e, hogy a fizika által tanulmányozott számtalan érdekes jelenség hogyan kerülhet kapcsolatba a mindennapi élettel? És érdekel-e, hol lehet mindezeket a csodákat alaposabban megismerni, kutatni és tanulmányozni?

Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2012. szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!

Az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók és oktatók beszélnek a fizika frontvonalába tartozó fizikai érdekességekről, újdonságokról.

Bemutatjuk azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyet a hazai felsőoktatás patinás, nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő egyeteme kínál a vállalkozó kedvű, érdeklődő fiataloknak.”

Az idei évadból hátralévő előadások a következők (a rövid ajánlók megtalálhatóak a honlapon):

2012. november 8. - Cserti József: Az optika - a kvantummechanika előszobája

2012. november 22. - Barabási Albert-László (Harvard, USA): Behálózva — a hálózatok csodálatos világa

2012. december 6. - Horváth Ákos: Radioaktív lakótársunk, a radon

2013. január 10. - Dávid Gyula: Hamuval fűteni, avagy a csillagok termodinamikája, 2. rész

2013. január 24. - Honyek Gyula: Csalafintaságok a fizikában

2013. február 7. - Tichy Géza: Nézel, mint a moziban - a polarizált fény

2013. február 21. - Újfalussy Balázs: Nagy teljesítményű szuperszámitógépek a tudomány szolgálatában

2013. március 7. - Tél Tamás: Vízáramlás és örvények az Egyenlítő két oldalán - a Föld forgásának hatása kicsiben és nagyban

2013. március 21. - Szidarovszky Tamás: Egzotikus molekulafizika: mi az a H3+, és mi a szerepe a csillagközi kémiában?

2013. április 11. - Dankházi Zoltán: Távcsővel a nanovilágba: SEM az ELTE-n

2013. április 25. - Vígh Máté: Furfangos fejtörők fizikából

Ha pedig valaki mégsem jutna el egy előadásra, vagy korábbiak témája kelti fel az érdeklődését, akkor mind a fóliák, mind a videók letölthetőek a megfelelő évad oldaláról. Kellemes böngészést mindenkinek – bizonyára mi is fogunk még cikkezni ebből az anyagból!

Páratlan összeállítással állunk szemben, így mindenkit csak bátorítani tudunk a részvételre, mert noha az írás megmarad, a szó viszont megragad! 

Szólj hozzá

előadás fizika fókuszpont ELTE Dávid Gyula