2013. jan 10.

Szolgálati közlemény: Facebook hírfolyam oldalt

írta: _Maverick
Szolgálati közlemény: Facebook hírfolyam oldalt

A blog indításakor a Facebook oldal létrehozását két tényező motiválta:

  1. Bizonyos tartalmak – például érdekes felvételek, belinkelt cikkek, rövid híradások – nem érnek önálló bejegyzéssé részben idő spórolása, részben pedig azon egyszerű okból kifolyólag, hogy már önmagukban is jól megvannak írva, teljes egészet alkotnak. Apró mikrobejegyzések rengetegében nem akarjuk elveszejteni a nagyobb lélegzetű írásokat.
  2. Saját korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy cikk olvasottsága és Facebook-on való megosztása egymással igen szoros, ráadásul pozitív korrelációt mutat. Azt is mondhatjuk kis túlzással, hogy (sajnos) a modern információs társadalom odáig lustult, hogy ami nincs fenn a nagy kék oldalon, az sokaknak el is kerüli a figyelmét, vagy kiesik a látóköréből.

A fenti meglátások igazságtartalma nem kérdőjeleződött meg, de némi kiegészítésre szorul mind a kettő. Mint arra több online marketinggel foglalkozó oldal is rámutatott, az oldal bejegyzései csak a követők egy részéhez jut el, ha azok nem aktivizálják magukat, akkor egy idő után nem látják a frissítéseket saját hírfolyamukban, így rögvest csorbát szenved az a szándék, hogy így még több olvasót érjünk el, vagy még több embert emlékeztessünk.

Ennél is fontosabb azonban – és ez már az elvi kérdés kategóriába esik –, hogy az ott megosztott tartalom csak a Facebook-on feliratkozott olvasókhoz jut(hat) el, ami valahol szembe megy az oldal célkitűzéseivel, saját korlátokat állítva maga elé. Nem minden olvasó rendelkezik Facebook account-tal – és ez nagyon rendben is van így! –, és nem mindenki tudja követni a hírfolyamában itt-ott elvesző bejegyzéseket. A helyzetet talán egy árnyalatnyival javítandó, megnöveltük a jobb hasábban található Facebook dobozt valahol bámulatos, hogy ez a teljesen triviális megoldás eddig fel sem merült –, így abban a saját oldallal nem rendelkezők is megtalálhatják a linkelt cikkeket, képeket, melyek eléréséhez nincs szükség saját Facebook oldalra. Egyszersmind segít a dolog azoknak is, kik úgy érzik: saját üzenőfalukon tűt keresnek a szénakazalban... Apróság ez, de talán praktikus fejlődés: így ha éppen nincs új bejegyzés, akkor is találhattok valami érdekességet.  

Szólj hozzá

szolgálati közlemény