2013. jan 23.

41. Ajánló: egy előadás és egy blog

írta: _Maverick
41. Ajánló: egy előadás és egy blog

A szó elszáll, az írás megmarad...”

Ajánló.jpg...tartja a mondás, de igazságtartalmát meg nem kérdőjelezve is megállapíthatjuk: noha jó érdekes dolgokról olvasni, de talán még jobb minőségi előadásokon kiváló kutatók prezentálásában értesülni a világban rejlő megannyi figyelemre méltó jelenségről. Tovább után ennek jegyében ajánlunk egy előadást, valamint az otthon maradók számára egy remek blogot is!

Csütörtökön 17 órától kerül megrendezésre az ELTE TTK lágymányosi, északi tömbjének Eötvös termében a már korábban is ajánlott „ Az atomoktól a csillagokig” előadássorozat következő darabja. Ezúttal Honyek Gyulát – a magyar fizika oktatás egyik apostolát - hallhatják azok az érdeklődők, akik ellátogatnak a „Csalafintaságok a fizikában” címet kapó előadásra, melynek rövid kivonata alább olvasható:

A fizikatanulás-fizikatanítás során számos ismeret úgy rögzül bennünk, mintha azok minden esetben igazak lennének, mintha azokat mindig használhatnánk. Ennek következményeként számos jelenséget nem tudunk megmagyarázni. Például nem érthetjük meg a gördülési súrlódást a felületre merőleges nyomóerő és a felülettel párhuzamos súrlódási erő felírásával, vagy például nem érthetjük meg egy függőleges felületre érkező vízszintes fénysugár elkanyarodását a függőleges irányban változó törésmutató következtében, ha a geometriai optikában használatos fénysugarat használjuk. Az előadásban csokorba szedve néhány ilyen csalafintaságot élvezhet a közönség.

Az előadó személye garancia a minőségre!

10.jpgA képernyő előtt böngészőknek pedig ajánljuk a mérnökbázis blogot, ahol a műszaki világból érkező érdekességekről lehet olvasni meglehetősen gyakori frissítések mellett. Megtudhatjuk többek között, hogy melyek voltak az elmúlt év legnagyszerűbb mérnöki teljesítményei, miként javítható a LED chipek hatékonysága, hogyan lehet robotjaink számára mesterséges izomzatot fejleszteni, milyen egy 3D fényképszalon, milyen az az átlátszó napelem, stb. Kellemes művelődést!  

Szólj hozzá

blogok fókuszpont Az atomoktól a csillagokig Honyek Gyula