2013. feb 13.

50. Ajánló: Budapest Science Meetup és sok-sok olvasnivaló

írta: _Maverick
50. Ajánló: Budapest Science Meetup és sok-sok olvasnivaló

Ajánló.jpgElérkeztünk az 50-es sorszámot viselő bejegyzéshez, ami akár egy grandiózusabb cikket is megérdemelhetne, de mivel szándékunkban áll ennél lényegesen kerekebb “posztfordulókat” is megélni, így a blog alap célkitűzéseit szem előtt tartva inkább néhány weboldalt ajánlunk az olvasók figyelmébe, és egy érdekesnek ígérkező előadást a kimozdulni vágyók számára.

Sandán az 50-esre kacsintva azért annyi ide kívánkozik, hogy az elmúlt hónapban - remélhetőleg észrevehető módon - elkezdett kikristályosodni a blog által képviselt irányvonal. Elsősorban az Index2-nek köszönhetően jelentősen bővült az ide látogatók köre is, amiért feltétlen jár a köszönet. Reméljük, hogy a benne rejlő lehetőségeket egyre jobban kihasználó Facebook oldalnak és a megjelenő írásoknak hála a kör tovább hízik majd, és sikerül fenntartani az érdeklődést! Ennyit rólunk, tovább után már arról lesz szó, hogy kiket érdemes még olvasni a magyar interneten, illetve hova érdemes menni csütörtök este Budapesten, ha az idegsejtek pótlásának lehetőségéről akarunk többet megtudni!

Kezdjük mindjárt az utóbbival, hiszen alig 30 óra van hátra a Budapest Science Meetup februári előadásaiig – sajnos mi is csak most botlottunk a hirdetésbe, ezért a késői beharangozó -, amelyek okot adhatnak arra, hogy ne csak a BKV bérletek bemutatása végett keressük fel az Akácfa utcát. 19 órától a Fogasház emeleti előadójában Markó Károly - MTA-KOKI, Idegi Sejtbiológiai Kutatócsoport – fog beszélni az idegsejtek őssejtekkel való pótlásáról (igazán kár, hogy földrajzi akadályoztatottságunkból kifolyólag nem lehetünk jelen...), majd őt követi Molnár László az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont képviseletében és Czigány Ildikó a Budapesti Állatkerttől.

 

bpsciencemeetup-201302-poszter_1360698386.jpg

Mindenkinek ajánljuk a szervezők blogjára való időnkénti rápillantást, mert különböző meghívottakkal általában 1-2 havonta sor kerül egy-egy hasonló eseményre.

Apropó blogok: a hétfői hálózatelméletről szóló írásunkban már említettük a network blogot, amelyet most külön is kiemelnénk. A rendszeresen frissülő, érdekes témák garmadáját felvonultató oldal szerzői maguk is a hálózatkutatás élvonalában tevékenykednek, így érdemes szemmel tartani munkásságukat. Már csak azért is, mert a Los Angeles Lakers játékától elkezdve a plagizáláson keresztül a társasjátékokon át mindenről van szó! Rengeteg időt el lehet tölteni a hasábok böngészésével, és közben nehéz nem érdeklődővé válni a témával kapcsolatban!

A biológia iránt érdeklődők számára ajánljuk a bizonyára sokak által ismert Critical Biomass blogot, amely minden szempontból az egyik “leginkább befutott” magyar tudományos blog.

E sorok írója már az eddigi bejegyzések után is alighanem olyan nehezen tagadhatná le az űrkutatás iránti rajongását, mint az emberiség a Föld gömb mivoltát Magellán útját követően. Ennek ellenére szégyen szemre csak nemrég bukkantam rá az Űrvilág portáljára, ahol szinte minden a témakört érintő fontos fejleményről értesülhetünk, ráadásul magyarul.

Végezetül a mai ajánlónk lezárásaként a már emlegetett [m]érnökbázis blog mellett felhívnánk a figyelmet a frissebb és bővebb [m]érnökbázis.hu-ra, ahol számos külföldi portálon közölt friss hír jelenik meg magyarul.

A továbbiakban a fenti oldalak linkje megtalálható lesz a megfelelő dobozban az oldalsó hasábban is, és várjuk a ti ajánlataitokat is a lista bővítéséhez! 

Szólj hozzá

blogok fókuszpont