2013. feb 20.

52. A térben rajzoló toll

írta: _Maverick
52. A térben rajzoló toll

Szép az, ami érdek nélkül tetszik.”

3ddoodler.jpgMára egy igazán könnyed témát választottunk. Valami olyat, ami jó eséllyel nem fog bekerülni a tudomány és technika fejlődését leíró krónikák aranyszedésű iniciálékkal kezdődő fejezeteibe, de a világhálón a technika szépségeire fogékonyak körében úgy fog terjedi, mint a Gangnam Style az Ultra-Ever Dry-t bemutató varázslatos videó.

Kis hazánkban az annak idején teljesen megérdemelten kibontakozó média hajcihő eredményeként bizonyára sokan hallottak már a Leonar3Do-ról, amely lehetővé teszi a virtuális térben történő 3 dimenziós rajzolást. Most egy hihetetlenül elmés szerkezet ezt a lehetőséget kiszakítja a digitális univerzumból, és a 3D nyomtatás bizonyos elemeit kölcsönvéve a tényleges, kézzel fogható, mindenféle bitektől mentes valóságban ruház fel minket a térben való ábrázolás képességével. Tovább után következik egy látványos videó az első levegőben rajzoló tollról!

Nincs nagyon mit hozzátenni... Az eszköz egy a 3D printerekben is használt polimerrel dolgozik, melyet vékony szál formájában lehet betölteni. A felhevített anyag a műszerből kikerülve azonnal megköt, ez teszi lehetővé a térbe való kilépést. Nincs csöpögés, nincs elfolyás.

Első látásra komoly tudományos jelentőséget nem nagyon lehet tulajdonítani a terméknek, egyszerűen csak klassz, hogy már ilyen is van! Hogy Gabent idézzük: nem tudtuk, hogy van ilyen, így eddig nem tudhattuk azt sem, hogy hiányzik otthonról... Az emberek szabadjára engedhetik fantáziájukat, és azok, akiknek rémálmaiban nem kísértenek girbe-gurba alakzatok, melyek az óvodában szabad kézzel rajzolt körnek indultak, kiélhetik és fejleszthetik kreativitásukat. (Engem mondjuk a hideg ráz a szabadkézi gömb gondolatától is.)

Érdemes azonban tovább gondolni a tollban rejlő lehetőségeket. Figyelembe véve ugyanis, hogy a finom mozdulatok gyakorlása milyen nagy jelentőséggel bír a gyermekek koordinációs készségének fejlesztésében (az egészen kicsiket a futball akadémiákon például rendszeresen trenírozzák rajzórákkal), és ez miként serkenti az egyéb agyi folyamatokat, lényegében már ez a játékos tevékenység is mélyebb értelmet nyer. Tovább haladva ezen a gondolaton könnyen látható, hogy a mozgásszervi problémákkal küzdők terápiájában is felhasználhatóvá válhat a precíz és összehangolt mozdulatokat igénylő penna, hasonlóan a már korábban bemutatott Kinecthez.

A termékkel kapcsolatban figyelemreméltó, hogy éppen ezekben a hetekben szökken szárba egy start-up projekteket támogató oldalon. A Kickstarter weboldalán a vállalkozó kedvű feltalálók „reklámozhatják” ötleteiket, melyek megvalósításához és/vagy gyártásához aztán támogatást kérhetnek. A feltöltött videó meg is hozta a kívánt hatást, csak az elmúlt 1,5 órában 100000$-al (!) ugrott meg a beérkező összeg, ami ezekben a percekben már a 900000$-t karcolja... Egész jónak mondható eredmény, főleg abból a szempontból nézve, hogy az ötletgazdák eredetileg a 30000-t tűzték ki célul. A számokat elnézve nem kell kételkednünk benne: hamarosan megvásárolható lesz a 3Doodler. 

Források

Spiegel

Kickstarter

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél frissen értesülni az újakról, illetve szívesen olvasnád azokat az írásokat is, melyeket csak ajánlunk, de külön bejegyzéssé nem érnek (vagy nincs szükség kiegészítésükre), akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához a jobb hasábban megtalálható alkalmazás segítségével! 

Szólj hozzá

fókuszpont 3D nyomtatás 3D toll