2013. feb 26.

54. Engedd szabadjára a benned rejlő Jedit!

írta: _Maverick
54. Engedd szabadjára a benned rejlő Jedit!

Hihetetlen klassz és lenyűgöző is egyben!”

-Steve Wozniak-

myo_650x400-650x400.jpgIdézetünk ezúttal nem rejt magában semmiféle mögöttes tartalmat, tényleg a cikk témájául szolgáló eszközzel kapcsolatban hangzott el az Apple alapító Wozniak elragadtatását tükrözve. A Kinect apropóján bemutattuk, hogy miként lehetséges már mozdulatokkal vezérelni az elektromos eszközeinket, és ezt miféle optikai rendszer teszi lehetővé. A napjainkban tapasztalható fékevesztett tempójú fejlődést jól jellemzi, hogy másról akartunk írni ma, de megint belebotlottunk egy videóba az a technika már kis túlzással elavultnak tekinthető, hála a még precízebb vezérlést lehetővé tevő MYO-nak, melyet a fejlesztők egyetlen hangzatos mondattal küldenek a piacra:

Engedd szabadjára a benned rejlő Jedit!”

Nézzük meg, mit is tud az alkarra csatolható kis eszköz:

myo1_610x359.jpgA mozgás érzékeléséhez nincs szükség kamerákra, bonyolult optikai detektorokra és képelemző szoftverekre. Mindössze karunk izmaira, amelyek jobb esetben mindig „kéznél” vannak. Hogy lehetséges mindez? A Hugh Herr által fejlesztett művégtagokról szóló cikkben szót ejtettünk róla, hogy mivel az idegekhez való közvetlen kapcsolódás még nem lehetséges, így a kutatók az amputáció után szabaddá váló idegeket kis izomcsomókhoz kapcsolják, melyek összehúzódását érzékelik a művégtagot működtető elektronika szenzorjai. Itt is hasonló a helyzet: a MYO „karkötője” a karban összehúzódó izmok által generált elektromos jeleket detektálja. Ha egyik kezünkkel megszorítjuk másik karunkat, akkor magunk is érzékelhetjük, hogy ujjaink egyenként történő mozgatása is tapintható izomműködést eredményez alkarunk felső felében is. Ennek következtében akár ujjainkkal is vezérelhetjük eszközeinket a MYO-nak hála. Elég csettinteni a lejátszónak, és az már ugrik is!

ap_google_glasses_kb_120627_wg.jpgA mozdulatokat természetesen előzetesen rögzíteni kell, meg kell tanítani a szoftvernek, de mindezek után – ahogy azt a videó rengeteg példája is mutatja – a határ a csillagos ég. A ThalmicLabs termékét az inspirálta, hogy bár sok cég hatalmas energiákat öl a hordható elektronikus eszközök fejlesztésébe (pl.: az alábbi videón látható Google Glass), de kisebb hangsúlyt fektetnek ezek vezérlésének kialakítására. A MYO egy sok szempontból pontosabb, és rengeteg élethelyzetben kényelmesebb lehetőséget nyújt, mint a beszéd útján történő – egyébiránt nem kevésbé lenyűgöző – irányítás.

A MYO iOS és Android rendszerrel is összekapcsolható, segítségével irányíthatunk videólejátszót, prezentációt, a promo videón látható szemüveget és még megannyi mást. Utóbbi kategóriából kettőt emelnénk ki, melyek közül az egyik önmagában is az újdonság kategóriájába esik.

5.jpgEz a Sphero, a kis golyórobot, amely kedvünkre guríthatunk szerteszét a lakásban. Egy tablettel kiegészítve új dimenziókba – konkrétan a lakásba – helyezhetjük a Sphero-ra írt videójátékokat.


myo.jpgA másik a képen látható quadrotor... Időzzünk el itt egy pillanatra. Alig 1 év telt el azóta, hogy ezek a parányi repülőalkalmatosságok meghódították az internet világát. Azóta szinte nem múlik el egyetlen hónap sem anélkül, hogy valaki valamilyen új kunsztot ne mutatna velük. Most pedig ott tartunk, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható quadrotort egyetlen kézmozdulattal irányíthatjuk... Elképesztő. Az erő tényleg velünk van!

Források

The magic of MYO

Techcrunch

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél frissen értesülni az újakról, illetve szívesen olvasnád azokat az írásokat is, melyeket csak ajánlunk, de külön bejegyzéssé nem érnek (vagy nincs szükség kiegészítésükre), akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához a jobb hasábban megtalálható alkalmazás segítségével! 

Szólj hozzá

jövő irányítástechnika fókuszpont