2013. máj 07.

Vándorló tumor sejtekre vadászó chip

írta: _Maverick
Vándorló tumor sejtekre vadászó chip

ctc.jpg

A blogot követők számára már-már megszokottá válhat: ha orvosi téma kerül terítékre, akkor jó eséllyel Bostonba látogatunk. Ezúttal a Massachusetts General Hospital kutatóinak új, rákos sejtek detektálására szolgáló szenzoráról teszünk említést. 

A rákos sejtek a megbetegedett szervezetben bekerülhetnek a véráramba, és ezáltal eljuthatnak a test távolabbi zugaiba is, ahol tanyát verhetnek. Az ilyen vándorló sejteket idegen kifejezéssel “circulating tumor cell”-nek (CTC) hívják. Detektálásuk kulcskérdés a rák elleni küzdelemben, hiszen ezáltal megakadályozható lehet a betegség terjedése. 

A CTC-iChip névre hallgató eszköz elfér egy mikroszkóp tárgylemezkén, és segítségével akár egyetlen CTC is kiszűrhető. Első lépésben a szilícium lapkán kiképzett hajszálnyi csatornákon átvezetve a vért méret alapján kiszűrnek minden sejtet, kivéve a vándorló tumor sejteket és a fehérvérsejteket. Ezt követően a kanyargós, szűk csatornákban libasorba rendezik a sejteket, és mágneses szemcsékkel megjelölik a fehérvérsejteket. A baktérium méretű mágneses szemcsék a fehérvérsejtek bizonyos felszíni proteinjeihez kapcsolódnak hozzá. Az így mágnesessé tett sejtek aztán mágneses térrel leválaszthatóak, hátrahagyva a keresett CTC-ket, amelyek immár egyesével vizsgálhatóak. 

A technika más, cirkuláló sejtek révén elterjedő betegségek esetén is használható lehet. Jelenleg a gyártási költségek lefaragása a cél, melynek eredményeként széles körben elérhetővé válhat a módszer.

Forrás és további részletek: Science

 

Szólj hozzá

kvarkok