2013. máj 09.

Szolgálati közlemény: menü és aloldalak, avagy megint kicsit fejlődtünk

írta: _Maverick
Szolgálati közlemény: menü és aloldalak, avagy megint kicsit fejlődtünk

Website-Under-Construction.jpgAmint azt láthatjátok, egy kicsit megint alakultunk. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján igyekeztünk az összegyűjtött mérési pontokhoz illeszteni a teóriát, vagyis oly módon átszabni az oldalt, hogy reményeink szerint az eddigieknél is érdemesebb legyen ide látogatni. Szem előtt tartottunk néhány titkon dédelgetett, magasztosabb célt is, amelyeknek az új struktúra könnyebben tehet majd eleget. Ezek a gondolatok azonban egyelőre csak agyunk rejtett zugaiban ütötték fel fejüket, és egyelőre a szürkeállomány többi része valamint a szárnyas idő általi bírálatra várnak, mielőtt publikálásra kerülhetnének. Lássuk mi történt!

Azon kaptuk magunkat, hogy a Facebook ugyan roppant hasznos eszköz a figyelemfelhívás és megosztások szempontjából, de az oda feltett rövid hírek túlságosan a Facebook oldal felé tolják el a hangsúlyt, pedig igazából egy rövid leírással ellátott kép feltöltése nem igényel kevesebb ráfordítást, mint egy nyúlfarknyi bejegyzés hasábokra biggyesztése. Utóbbi esetben ráadásul a linkek kezelése sokkal könnyebb és szebb. Ennek megfelelően a továbbiakban a máshol is elérhető, színes, rövid hírek is felkerülnek a blogra, a Facebook albumban – mely a jobb hasábban található link segítségével az FB-t nem használók számára is elérhető – pedig az írásra mutató link és maga a reprezentatív fotó kap csak helyet. Azért is döntöttünk emellett, mert sajnos a Facebook üzenőfalon nagyon könnyen elvesznek a dolgok a töménytelen – és zömében értelmetlen – zaj sűrűjében, valamint az FB mégiscsak egy a blogot szolgáló eszköz, és nem fordítva.

Hogy valamennyire lehetőség legyen a különböző jellegű cikkek közti szelektálásra, beüzemeltünk egy egyszerű menüt is a fejlécben. A főoldalon – a fejléc képére klikkelve mindig ide jutunk – az összes hír ömlesztve, időrendi sorrendben követi egymást. Ennek köszönhetően az oldalra érkezve mindjárt láthatja minden kedves olvasó, hogy van-e valami újdonság minálunk. Itt továbbra is mindent meg lehet találni, a menü csak a könnyebb tájékozódást segíti. Az eddig megszokott írások a „Fókuszpont” menüpont alá kerülnek. Ezek hosszabb terjedelmű, általunk írt eszmefuttatások, a továbbiakban is csak ezeket látjuk majd el sorszámokkal. A már említett színes hírek a korábbi szóhasználatot megtartva a „Kvarkok” pontban kapnak helyet (néhányat már most átvettünk a közelmúltban az FB-re feltöltöttek közül). A„Mach 1” alá a hangsebességgel érkező információk kerülnek majd besorolásra zömében ajánlott, többnyire angol nyelvű podcastok formájában – melyek a hétköznapok során az autópályán töltött perceinket szinesítik - , a „24 fps” kategóriában pedig a világhálón végeláthatatlan mennyiségben fellelhető videók közül szemezgetünk.

A Facebook oldal sem enyészik el természetesen. A jobb hasábban lévő modul révén mindig lehet látni, hogy mi történik odaát. Az albumokat továbbra is gondozzuk majd – hisz egy jó ábra nem csak minden tudományos dolgozat velejárója, de egyben a legjobb figyelemfelkeltő is -, emellett pedig a bejegyzések linkjei mellett a világhálón elérhető más érdekes olvasnivalókat, programokat, érdekes tényeket ajánlunk majd a böngészők figyelmébe.

Reméljük, hogy az új rendszer is elnyeri a tetszéseteket, és minél többetekhez eljutnak a tudomány és technika lenyűgöző világának a mi egyszerű eszközeinkkel továbbított hírei. És ne feledjétek: minden vendégposztot, témafelvetést, saját eredményt szívesen látunk!

Szólj hozzá

szolgálati közlemény