2013. máj 27.

Bőrre ragasztható szívmonitor

írta: _Maverick
Bőrre ragasztható szívmonitor

Zhenan Bao vezetésével a Stanford Egyetem egy kutatócsoportja kifejlesztett egy mindössze bankjegy vastagságú, rugalmas, bőrre rögzíthető szívműködést monitorozó eszközt, mely jelentősen megkönnyítheti a szív egészségi állapotának folyamatos figyelemmel kísérését a kockázatnak kitett páciensek esetében.

Engineers-Create-a-Wearable-Heart-Monitor-Thinner-than-a-Dollar-Bill.jpg

erfal.jpgA kényelmesen, akár egy egyszerű sebtapasz segítségével a csuklóra rögzíthető eszköz igen nagy pontossággal detektálja a pulzushullámokat. Míg tapintással csak egyetlen „dobbanást” tudunk észlelni, addig ez a szenzor képes elkülöníteni egymástól az elsődleges hullámot és a jóval kisebb reflektált hullámot. Utóbbi azért jön létre, mert a szív összehúzódásának hatására az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az alhasban található aorta oszlásának magasságából (lásd: ábra). A második hullám jellemzői függenek többek közt az aorta rugalmasságától, ennek következtében ha valamilyen változás áll be az erek állapotában vagy akár a szív működésében, annak hatása nyomon követhető a hullámok jellemzőiben. Az új berendezés annyira érzékeny, hogy a már eddig is ismert két hullámon kívül további kisebb fluktuációkat is ki tud mutatni, ezzel újabb eszközt adva a részletesebb diagnózisok felállításán dolgozó orvosok kezébe.

A berendezés lelkét egy gumi réteg adja, amelyet apró, néhány mikron nagyságú – azaz egy vörösvértestnél is kisebb - piramisok sora borít. Nyomás hatására ezen piramisok deformálódnak, ami megváltoztatja az általuk elválasztott két lapka távolságát, ezáltal a kialakított elektromágneses mezőt, ami már detektálható. Hasonló elven működő parányi szenzorok segítségével akár egyfajta mesterséges bőr is kialakítható lehet művégtagokon, mely lehetővé teszi a tapintás útján történő érzékelést.

Az új találmánynak köszönhetően ki lehet küszöbölni a különböző invazív eljárások használatát, melyek során közvetlenül az aortába kell behatolni katéterek segítségével. Különösen fontos ez újszülöttek, csecsemők esetében. Ezen kívül lehetővé teszi a folyamatos, egyszerű, mindennapi életet nem zavaró monitorozást is, ami a veszélyeztetett páciensek esetében bír nagy jelentőséggel.  

Források

SciTechDaily

Érszűrés.hu

Szólj hozzá

szív orvostudomány kvarkok Stanford