2013. máj 30.

Genetikai kódból ellenanyag 1 hét alatt

írta: _Maverick
Genetikai kódból ellenanyag 1 hét alatt

flu-virus.jpg

Minden tél velejárói az influenzáról szóló hírek. Gyakorlatilag minden szezon felvonultat újabb és újabb versenyzőket, különböző kódnevekkel – ki ne hallott volna annak idején a H1N1-ről - ellátott apró kis teremtményeket, melyek évről-évre emberek millióit döntik le lábaikról, és rengeteg halálos áldozatot is szednek. A harc folytonos, hiszen mindkét fél, a vírusok és az orvosok is szorgalmasan bővítik eszköztáraikat. Rendületlenül jelennek meg az előző vakcinákra immunis betolakodók, amelyek újabb kihívások elé állítják az újabb kórokozó beazonosítása után az idővel versenyt futó kutatókat.

A University of Massachusetts Medical School szakemberei Robert Finberg vezetésével felállítottak egy „gyors reagálású hadtestet”: egy Kínában megjelenő H7N9 influenza vírus ellenanyagát mindössze 1 hét alatt tudták legyártani! Ráadásul ehhez nem is volt szükségük a vírus egyetlen példányának tényleges birtoklására sem. Miután megtörtént a H7N9 genetikai kódjának beazonosítása, azt elegendő volt elektronikus formában átküldeni a bostoni laborba a világ túloldaláról, ahol aztán annak alapján sikerült legyártani szintetikus úton – tehát nem a vírus hagyományos reprodukciós mechanizmusait felhasználva - a vírus jóindulatú változatát, mely nem fertőzi meg a szervezetet, de annak immunrendszerét stimulálva kikényszeríti az ellenanyagok előállítását.

Ahhoz hasonlítható ez az lépés, mintha egy hamburger elkészítése eddig csak úgy lett volna lehetséges, ha ténylegesen rendelkezésünkre állt egy már kész hamburger, most viszont megtanultunk volna végre receptből is dolgozni, csak a hozzávalókat felhasználva (más kérdés, hogy sajnos a példában szereplő élelmiszer amúgy sem tud osztódással szaporodni). Mindez jelentősen felgyorsíthatja az új járványokra való reagálást. Az eljárás klinikai gyakorlatba való bekerüléséhez még számtalan engedélyeztetési lépésen keresztül vezet az út, de egy újabb ékes példája mindez annak, hogy a genetika tudománya hova fejlődött, és hogy a nem is olyan régen még kuriózumnak számító, méregdrága technikák mára már mennyire hozzáférhetőek és gyakorlatban hasznosíthatók.  

Forrás

PopSci

Szólj hozzá

genetika orvostudomány vírusok kvarkok