2013. jún 24.

GPS a periódusos birodalomhoz

írta: Erika_
GPS a periódusos birodalomhoz

periodus.pngAz interneten fellelhető tudományos ismeretterjesztő anyagoknak se szeri se száma. Amióta komolyabban foglalkozunk a blog okán ezen források felderítésével, azóta lényegében minden héten több új meglepetés is ér minket. Néha úgy érezzük magunkat, mint ahogy az elsők közt érkező aranyásó tehette mikor megmerítette edényét a távoli nyugat csillogó patakjainak vizében. Mi is így tettünk most, csak a mi virtuális tálkánkban nem csupán az arany, hanem a létező összes elem – izotópostul-mindenestül – fennakadt.

Kémia iránt érdeklődőknek ajánljuk a következő, interaktív periódusos táblázatot, mely a modern webes programozás lehetőségeinek széles spektrumát kiaknázva olyan látványosra, de ezzel együtt mégis egyszerűre és könnyen kezelhetőre sikerült, hogy legszívesebben minden középiskolai kémia labor falára kiakasztanánk egy 1,5x3 méteres érintőképernyő formájában... Próbálja meg akkor nem szeretni a diákság a kémiát!

http://www.ptable.com/#Writeup/Wikipedia

Rengeteget lehet játszani az oldalon újabbnál újabb funkciókat felfedezve. Csak néhány az érdekességek közül:

  • Skálán állítható hőmérséklettel egyből látszik, melyik elem mikor szilárd, folyadék vagy gáz halmazállapotú.

  • A “properties” fül alatt minden fontosabb adat megtalálható az egyes elemekre kattintva, sőt: kiválasztva valamelyik tulajdonságot, a tábla rögvest átszíneződik annak tükrében, hogy a többi elem miként viszonyul a kiválasztotthoz az adott tulajdonság szempontjából (pl.: magasabb vagy alacsonyabb-e az olvadáspontja).

  • A „Compounds“ fül alatt a kiválasztott elem jónéhány ismert vegyületét felsorolják.
  • Az első fül legördülő menüjében választhatunk “videos”, “podcasts”, “photos”, stb. közül, s így részletes információkat hallgathatunk, ill. nézhetünk meg az adott anyagokról.

És ez még csak egy rövid ízelítő volt az oldal lehetőségeiből... Ha bárki késztetést érez arra, hogy felidézze a középiskolában tanultakat – vagy esetleg bepótolja az akkor elmaradtakat –, netalántán interaktív vetélkedőt akar rendezni a szaktársakkal az elemek tulajdonságainak témakörében, vagy csak szimplán szüksége van némi információra a témakörből, szeretné bővíteni ismereteit, akkor ne habozzon: irány az elemek igen strukturált, de mégis rendkívül változatos birodalma a mellékelt multifunkciós GPS-szel!  

Szólj hozzá

kémia periódusos rendszer kvarkok