2013. júl 29.

Nyílt levél a tudományos témájú blogokban rejlő lehetőségekről

írta: _Maverick
Nyílt levél a tudományos témájú blogokban rejlő lehetőségekről

images.jpgKedves tudományos jellegű blogokat szerkesztő Bloggerek, tisztelt Index Szerkesztők, kedves Olvasók!

Engedjétek meg, hogy így ismeretlenül ebben a formában szólítsunk meg benneteket, és invitáljunk titeket egy kis közös gondolkodásra, konstruktív ötletelésre a tudományos témákat feszegető blogokban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban!

Alighanem nyugodtan mondhatjuk, hogy céljaink és motivációink közösek: szeretnénk a tudomány és technika szélsebesen fejlődő világát néhány arasszal közelebb hozni az olvasókhoz; felkelteni a böngészők érdeklődését egy-egy téma iránt; megmagyarázni olyan dolgokat, melyek úgy váltak a mindennapjaink részévé, hogy közben mit sem tudunk működésükről; vagy éppen próbáljuk bemutatni saját szűkebb területeinket közérthető formában. Szeretnénk a magunk egyszerű eszközeivel egy hangyabokányit hozzájárulni ahhoz, hogy a köznyelvre egyre nehezebben lefordítható tudományos eredmények galaxisa ne távolodjon el végképp fényévekre a széles társadalomtól. Hogy az ifjú tanulók ne a keretszámok jelentette kényszerből válasszanak műszaki-természettudományos pályát, hanem őszinte lelkesedésből és meggyőződésből. Hogy holmi szóbeszédek, marketing kampányok és összeesküvés-elméletek ne vezethessék félre a megfelelő szakértelemmel fel nem vértezett polgártársainkat sem. Hogy minden oldalainkra tévedő olvasó úgy érezhesse: a világ körülöttünk érdekes, izgalmas és lenyűgöző titkokat rejt magában, melyek felfedezése kihívás és gyönyörű feladat egyben. Hogy a tudomány ne csak lábjegyzet legyen a sporthírek előtt, bulvárosan, színes formában tálalva, hanem valóban a kultúra részévé válhasson újra, és ne csak merő kötelességből vagy mesterségesen táplált nemzeti öntudatból soroljuk a híres kutatóink és Nobel-díjasaink neveit, hanem követendő példaként álljanak előttünk ezen óriások, kiknek vállára állva talán éppen mi magunk tehetünk egy újabb lépést előre...

Mindezt kedvtelésből, szabadidőnkben, önös és egymással ütköző érdekek nélkül tesszük, így közös célokról révén szó érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy miként lehetne együtt még több olvasóhoz eljuttatni az üzenetet, sőt, miként lehetne még többeket hasonló alkotó tevékenységre ösztönözni. Két gondolatkör fogalmazódott meg bennünk a témán morfondírozva, melyek közül az egyik megvalósítása csak rajtunk, szerzőkön áll, míg a másikkal kapcsolatban csak magát az ötletet tudjuk felvetni, de a szükséges eszközkészlet és döntéshozási jogosultság hiányában a megvalósításra önerőből nem vagyunk képesek. Csak remélhetjük, hogy a parányi gondolatcsíra megfelelő táptalajra hull majd, és ott gyökeret verve egy annál is szebb virággá cseperedik, mint amilyennek mi megálmodtuk! Lássuk hát, hogy miről is lenne szó!

Az első gondolat roppant egyszerű, gyakorlatilag magától értetődő, és kisebb-nagyobb mértékben jószerivel most is működget. Csupán az egymással való együttműködésről lenne szó, az arra érdemesnek tartott más oldalak ajánlásáról, linkek közé való felvételéről, a „kollégák” által írt érdekesnek tartott cikkek saját Facebook oldalon történő megosztásáról, esetleg saját posztokban való linkeléséről. Ezen az oldalon ezt az „alapelvet” a kezdetek óta próbáljuk következetesen alkalmazni.

Mindez azonban csak lábjegyzet a másik ötlethez képest, mely alább rávilágít arra, hogy miért szerepel a megszólítottak közt az Index szerkesztősége is. Van egy víziónk, mely a blog.hu alatt futó tudományos témájú blogok segítségével egészen egyedivé tehetné az Index már jelen pillanatban is igen színes és egyre színvonalasabb Tudomány rovatát. A szikrát a nemzetisport.hu oldala szolgáltatta, mely létrehozta a Népsport Blog gyűjtőoldalt. Kezdetben volt minden magyar sportblog ősatyja, a Nou San Trafford, mely köré felépült egy lelkes futballrajongó közösség. A leglelkesebb tagokat aztán megszólították a szerkesztők, és rábeszélték őket saját szurkolói blogok indítására a készülő új szerveren, ahová maguk is átköltöztek annak zászlóshajójául állva. Némi kezdeti tapogatózás után a rendszer önálló életre kelt, és most már számtalan sportág és számtalan csapat rendelkezik saját bloggal, melyeket elkötelezett szurkolók és őszinte érdeklődők éltetnek többnyire magas színvonalon! És mindenki látá, hogy ez jó! A gyűjtőoldalon rendre olvashatóak a legjobb cikkek ajánlói, a legeslegjobbak pedig a nemzetisport.hu főoldalán is helyet kapnak. Adódik a kérdés: miért ne lehetne valami hasonlót létrehozni az Indexen a Tudomány rovat keretein belül?

A kiindulási helyzet már eleve jobb, mint a szinte csak az NST-s közegre alapozó Népsport Blog esetében. Rendelkezésre áll a blog.hu működő rendszere, továbbá olyan oldalak közül lehet szemezgetni, mint a széles körben ismert MedIQ, a biológia világát pásztázó Critical Biomass, a világűr felé tekintő Knights of Cydonia, a műszaki tudományok újdonságait a világ minden pontjáról összegyűjtő Mérnökbázis, a hálózatkutatással foglalkozó Network, a magyar holdraszálláson dolgozó csoport mindennapjait bemutató Puli Space, vagy éppen az univerzum amatőr felderítésére ösztönző friss Planéta Csillagda, hogy csak a legismertebbeket említsük. A lista bizonyára nem teljes – a linket ajánljátok bátran bárkinek, aki érintett lehet -, és jól jelzi mindezt az is, hogy még a hozzánk hasonló érdeklődő szörföző is néha csak évek múltán talál rá egy-egy gyöngyszemre. (Példának okáért jómagam már csak az elcsendesedése után leltem rá az egészen kiváló Akciós Potenciálra.)

Ezek az oldalak az Index2 beindulása óta jóval nagyobb publicitást kapnak, mint annak előtte, és ezért nem lehetünk elég hálásak a főszerkesztőknek és a oldal kiötlőinek. Természetesen nem pótolható az ilyen megjelenés semmi mással, hiszen ez az a felület, ahol az is rátalálhat egy-egy cikkre, aki amúgy soha nem klikkelne direkt módon a tudomány rovatra, vagyis éppen az a réteg, amelyet talán csak így lehet megszólítani és „rábírni” egy-egy tudományos jellegű cikk elolvasására!

Ezzel együtt meggyőződésünk, hogy ha emellett egy a Népsport Bloghoz hasonló felület részese lehetne az Index Tudomány rovatának, akkor az igen kedvező folyamatokat indíthatna el. A legfrissebb, legjobb írások akár egy pár elemből álló külön blogrollt, vagy puszta megjelenést is kaphatnának a főoldalon – hasonlóan több népszerű politikai bloghoz - további motiváció és elismerés gyanánt. A nagyobb nyilvánosság reményeink szerint még többeket ösztönözne – akár kutatókat, doktoranduszokat, professzorokat –, hogy ezen felbuzdulva maguk is hasonló kezdeményezésekbe fogjanak, és rávilágítsanak arra, hogy milyen remek témákon lehet dolgozni a magyar intézmények falai közt is. Magyarországon a tudományos blogok világa még gyerekcipőben jár, és ha szemügyre vesszük a nemzetközi tendenciákat, akkor joggal élhetünk a fenti feltételezéssel.

Ezáltal az Index a konkurens hírportálokhoz képest valami igazán egyedit, kreatívat és előremutatót hozhatna létre a tudomány és technika világáról tudósítás témakörében, esetleg még más szervereken működő blogokat is átcsábíthatna. Az oldal remélhetőleg önálló életre kelne, újabb és újabb tartalmas hasábok születhetnének, és mindez nagyban hozzájárulhatna az ország legolvasottabb portálján keresztül a tudományos műveltség újbóli divatba hozásához!

Személyes kapcsolatok hiányában mi csak annyit tehetünk, hogy felvetjük ezt az ötletet, és bízunk benne, hogy a megfelelő fülek lelkes fogadtatására talál, vagy hogy valaki ismer valakit, aki ismer valakit... Mindenesetre kíváncsiak vagyunk az olvasók és a többi hasonló cipőben járó szerző ezzel kapcsolatos meglátásaira, egyéb ötleteire a témakörben, és ez úton kívánunk mindenkinek további jó munkát, örömteli felfedezéseket és a kellemest a hasznossal összekötő szórakozást!

Üdvözlettel,
Voyager Blog szerkesztők

Szólj hozzá

szolgálati közlemény