2013. aug 23.

Egér porontyok bőrsejtekből legyártott ivarsejtekből

írta: _Maverick
Egér porontyok bőrsejtekből legyártott ivarsejtekből

mouse-with-pups.jpg

A 2012-es élettani Nobel-díjról szóló cikkünkben bemutattuk, hogy miként lehetséges a hámszövet sejtjeit – vagy testünk bármely más, tetszőlegesen választott specializált sejtjét – átprogramozni, és visszavezetni az embrionális őssejt állapotba (a részleteket itt lehet megtalálni). Ezt az állapotot idegen szóval pluripotensnek nevezzük, amely utal arra, hogy az ilyen sejtből még bármi lehet, a szervezet bármely sejtje kialakulhat belőle. Ez az eredmény hatalmas áttörést jelentett, hiszen korábban az őssejtek embriókból való kinyerése etikai viták kereszttüzében állt, ennek a módszernek köszönhetően viszont bárki számára generálhatóak újabb és újabb őssejtek, melyek számos hatékony és forradalmi orvosi eljárást tesznek lehetővé.

A pluripotens sejtek halmaza azonban önmagában nem képes egy új élőlény felépítésére, „csupán” egy fajta karrier irányába indíthatjuk el őket, egy általunk választott sejttípust gyárthatunk le belőlük. Magukra hagyva nem tudják lefuttatni az élőlény felépítéséért felelős programot, és megosztani egymás közt a szerepeket. Nem keletkezhetnek belőlük például extraembrionális szövetek – ide tartozik a magzatburkot felépítő sejtek halmaza –, amelyek nélkülözhetetlenek a fejlődéshez. Utóbbiak csírái csak a megtermékenyített ivarsejtekből alakulhatnak ki a sejtosztódás első néhány köre alkalmával.

Katsuhiko Hayashi és Mitinori Saitou a Kyotoi Egyetemen most egy újabb határt léptek át az élet eredete felé vezető úton. A Nature-ben publikált tanulmányuk szerint első ízben sikerült őscsírasejtet létrehozniuk bőrsejtből. Ezeket a sejteket meddő egerek - melyek képtelenek voltak ivarsejteket termelni a beavatkozás előtt - ivarszerveibe ültetve azok funkcionális ivarsejtekké alakultak, és az egerek képesekké váltak utódok nemzésére!

Az egerekkel működő módszerek emberek estére való átültetése még hosszú munkát vesz igénybe. A kutatók saját bevallása szerint majdnem nulláról kell kezdeniük a dolgot, így a terméketlenség ily módon történő kezelésére még bizonyosan sokáig kell várni. Mindenesetre egy újabb lépést tettek meg ennek irányába.

Források

Popular Science

Nature

Szólj hozzá

őssejt orvostudomány kvarkok