2013. aug 29.

Intravénásan beadott őssejtekkel a szív regenerálódásáért

írta: _Maverick
Intravénásan beadott őssejtekkel a szív regenerálódásáért

Stem-Cells-Repair-and-Regenerating-Tissue-Damaged-by-Heart-Attack.jpg

A rendszeres olvasók megszokhatták, hogy az őssejtek kutatásával kapcsolatos fejleményeket és elsősorban azok regeneratív orvostudomány terén való felhasználását kiemelt figyelemmel követjük a blog hasábjain (az alapfogalmakról ebben a bejegyzésben lehet bővebben olvasni). Ezúttal a londoni King's College kutatóinak eredményeiről számolunk be, akik első ízben mutatták meg, hogy milyen kritikus szerepet játszik az őssejtek egy szívben megbújó csoportja a szívet például infarktus során érő sérülések kijavításában. (A képen őssejtek egy csoportja látható mikroszkóp alatt.)

A kísérletek során megnézték, hogy mi történik akkor, ha az őssejtek szóban forgó csoportját eltávolítják. Azt tapasztalták, hogy ekkor a szív alapanyag és építőmunkások hiányában hiába kiált segítségért, az nem érkezik: a sérülések nem képesek regenerálódni. Ha azonban visszajuttatják a szövetbe a kritikus sejteket, akkor azok rögvest munkába állnak a katasztrófa sújtotta területen és helyreállítják mind sejt szinten, mind funkcionalitás szempontjából a szívet. 

Ezek a megállapítások talán még nem tűnnek annyira meglepőnek azon információk birtokában, amelyeket az elmúlt években összegyűjtöttünk az őssejtekről. Az már annál inkább, hogy ezek az őssejtek maguktól tudják, hogy hol is van az „otthonuk”. A véráramba juttatva őket segítség nélkül megtalálják rendeltetési helyüket, és ott a beléjük kódolt, életre szóló megbízatásuknak megfelelően el is látják feladatukat. Ez a felismerés lehetőséget ad arra, hogy sokkal hatékonyabban és sokkal kevésbé invazív eljárások segítségével serkentsék a szív gyógyulását.

Nagyon fontos felismerés ez, hiszen bár számos kockázati tényezőt tartunk számon, melyek szívelégtelenséghez, infarktushoz vezethetnek, de az ezekre való odafigyelés csak a megelőzést szolgálja. Ha egyszer bekövetkezik a baj, azt követően sok esetben már csak a szívátültetés segíthet. Az eredmények fényében a kutatók azt remélik, hogy a páciensből kinyert mintákból laborban tenyésztett őssejtek bejuttatásával akár súlyos károsodások helyreállítása is elérhető. Különösen ígéretes a „hazatalálás” fentebb taglalt mechanizmusa, hiszen ennek köszönhetően nemes egyszerűséggel intravénásan is be lehet vetni a mentőosztagot, kerülve ezzel a közvetlenül a szívet érintő, mindig kritikus sebészeti beavatkozásokat. 

Források

SciTechDaily

Szólj hozzá

őssejt orvostudomány kvarkok regeneratív orvostudomány