2013. sze 09.

Kézzelfogható tervezés a SpaceX-nél

írta: _Maverick
Kézzelfogható tervezés a SpaceX-nél

musk-spacex.png

Az Economist majd egy éve megjelent mellékletében – és az annak nyomán íródott bejegyzésünkben – egy új ipari forradalom lehetősége került megvizsgálásra különböző szempontok szerint. Az azóta eltelt idő a feltett kérdéseket fokozatosan minősíti át költőivé, mára már sokkal határozottabban állíthatjuk, hogy bizony egy történelminek mondható átalakulás napjait éljük. A kérdés inkább az, hogy mekkora horderejűek lesznek a változások következményei, illetve hogy milyen sebességgel söpörnek végig azok a különböző területeken.

A változás zászlóshajója vitathatatlanul a 3D nyomtatás. Ez a technika vált a hírek leggyakoribb szereplőjévé, és az adatok szabad áramlásának valamint az „egyedi sorozatgyártás” lehetőségének megteremtése révén ez az, amely drámai módon változtathatja meg a tervezésről és gyártásról alkotott nézeteinket (bővebben a fentebb linkelt bejegyzésben lehet erről olvasni). Ha valaki azonban valaha dolgozott 3 dimenziós tervező programokkal és próbált már meg megfelelő nézetbe forgatni egy adott modellt, akkor bizonyára hasonlóan fontos változásként éli meg a gépekkel való interakció módjának forradalmát is. Ez a kapcsolat egyre természetesebbé válik, a külön tanulást és gyakorlást igénylő, idegennek mondható, billentyűzeten és egéren keresztül történő érintkezés egyre több esetben lesz kiváltható. A gesztusokkal vezérelhető programok egyre pontosabbakká és egyre könnyebben kezelhetőekké válnak, miközben a technikának köszönhetően a vizuális élmény is egyre jobban konvergál a valósághoz. A mozikból megismert háromdimenziós megjelenítési technikák okozta élményről ízlés szerint lehet véleményt formálni, de aligha van olyan tervező, aki fanyalogva inkább visszaülne a kétdimenziós rajzok vonalerdejének kisilabizálásához, ha lehetősége adódna ténylegesen térben dolgoznia.

Ezek a technikák mára már nem csak a rajzasztalon illetve egyetemi kutatólaborok mélyén léteznek, hanem fokozatosan teret nyernek az iparban is. Az alábbi videón a vállalkozásait tudatosan a rivaldafényben tartó Elon Musk mutatja be, hogy a SpaceX-nél milyen szintre jutottak el az új rakétahajtóművek tervezését és gyártását megkönnyítendő. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire folytonosan követik a képernyőn látottak a kézmozdulatokat, és mennyire zökkenőmentes az irányítás. A fentebb látható képen pedig az látható, hogy mindez már gyermekkorunk sci-fijeit idéző módon (sőt, a Különvélemény hasonló technikákat felvonultató világa 2002-ben került a képernyőkre) különálló üveglapokra vetítve is megjeleníthető...  

Forrás

Space.com

Szólj hozzá

3D nyomtatás SpaceX 24fps Elon Musk