2013. sze 25.

Youtube és Carl Sagan

írta: _Maverick
Youtube és Carl Sagan

youtubecritique.jpgA rendszeres olvasók észrevehették az elmúlt uszkve két hétben, hogy a blog karaktergyára átmeneti recesszióba került, és a mondatfüzérek kicsit lassabban népesítik be a nagy virtuális papírt. Miközben a termelés akadozik a történelmi magasságokba hágó kereslet ellenére is – már látszik a fény az alagút végén, és minden bizonnyal előbb lábalunk ki a „válságból”, mint az Európai Unió gazdasága –, jó vezetőhöz méltó módon infrastrukturális beruházásokba kezdünk, melyek a talán nem is olyan távoli jövőben remélhetőleg busásan megtérülnek majd.

A blog eszközkészletét szeretnénk egy kicsit bővíteni oly módon, hogy az jól szolgálja az alap célkitűzéseket: a 21. század világát formáló fő tendenciák bemutatását, a tudomány és technika birodalma iránti érdeklődés felkeltését és kicsit közelebb hozását az olvasókhoz. Ennek érdekében a blog.hu hasábjai és a Facebook néha futótűzként terjedő megosztáshullámai (tényleg érdekes a blog révén bepillantást nyerni a közösségi média szinte önálló életet élő mesterséges organizmusának „életébe”) után most a Youtube-ot is csatasorba állítjuk a végtelen információdzsungelben elvesző neuronok felkutatása érdekében. Ezennel útjára indítjuk a Voyager Blog Youtube csatornáját (már csak a borítóért is érdemes klikkelni), amelyen egy helyen szeretnénk összegyűjteni sok-sok figyelemreméltó dolgot, melyek mind ott vannak már ma is a videómegosztó kiapadhatatlan repertoárjában, esetleg csak észre sem vesszük őket. (A csatorna linkje mostantól a jobb oldali hasábból is elérhető.)

Az álmaink közt természetesen továbbra is szerepel a saját tartalom megjelenítése, így ez egy parányi lépés ebben az irányba is. Televíziózásba fogni ugyan nem áll módunkban – bár a Newsroom sorozatának megtekintése jelentősen növelte ilyen irányú hajlamainkat –, de a hangi és képi anyagok közzététele így is remek, még kiaknázatlan lehetőségeket rejt magában.

2.Carl-Sagan.jpg

Addig is, amíg eljön ez a pillanat, fogadjátok szeretettel – mert ki mással is kezdhetnénk – Carl Sagant, és örökzöld sorozatát, a Kozmoszt. Mindezt magyar nyelven, hiánytalanul (sajnos egyes országokból a videók nem érhetőek el). Az 1980-ban készült dokumentumfilm-sorozat mérföldkő volt a televíziózás történetében. A 13 részben a legendás asztrofizikus egészen egyedi módon mutatja be a minket körülvevő univerzumot. Nem csak a tudományos tényeket magyarázza el érthető formában, de azokat történelmi távlatokba helyezve egyfajta szemléletmódot is ad. Az évszázadok jelentette határok a képsorokat nézve elmosódnak, a filozófia, a humán ismeretek és a természettudományok közé néha mesterségesen felhúzott falak pedig leomlanak. Mindenki számára kihagyhatatlan darab az egyik legnagyobb ismeretterjesztőtől! 

Szólj hozzá

szolgálati közlemény Kozmosz Carl Sagan 24fps