2013. nov 21.

15 éves a Nemzetközi Űrállomás

írta: _Maverick
15 éves a Nemzetközi Űrállomás

ISS_crew_ISS_2009.jpg15 éves volt egészen pontosan tegnap a Nemzetközi Űrállomás, melynek születését a Zarja modul 1998. november 20-ai felbocsátása jelentette. Az emberiség által valaha létrehozott legkomplexebb laboratórium gyorsan növekedve már kamaszként elérte kifejlett testméretét: hossza és szélessége nagyságrendileg megegyezik egy futballpályáéval, az összesen 84 kW energiát termelő napelemei 73 méter hosszúak, tömege 419 tonna, a nyomás alatt álló belső térfogat 916 köbméter, melynek közel egyharmada a lakható egység. Tovább után még néhány adat mellett sok videó és galériákra mutató link következik, hiszen eme fantasztikus berendezésről már szinte mindent elmondtak máshol, és különben is: leírni nem lehet azt, amit a felvételeken láthatunk – akár az állomás ablakából kipillantva!

show_1.jpg
A Föld körül keringő kutatóközpont jelentősége felbecsülhetetlen. Több mint 1500 olyan kísérletet elvégzésének adott otthont, melyek földi körülmények közt egyáltalán nem, vagy csak aránytalan nehézségek árán kivitelezhetőek. Ezekből a legkülönbözőbb tudományterületek profitáltak. A kísérleteken túl azonban magának a berendezésnek a létrehozása is olyan fejlesztéseket igényelt, melyek aztán jól kamatoztak a Földön is. Említhetjük például az ivóvíz előállítását víztisztítás útján, vagy a robotsebészet területén történt bámulatos előrelépéseket.

i26_106565.jpg

A kézzelfogható eredmények mellett nem szabad megfeledkezni az eszmei értékről sem: az űrállomás a technikai fejlődés szimbóluma, mely milliókat inspirál, fiatalok sokaságának ragadja meg a képzeletét, és sokaknak lehetőséget is biztosít a különböző projektekben való részvételre. A NASA honlapja szerint a különböző oktatási eseményeken keresztül összesen 42 millió hallgatót „ért el” a program valamilyen formában (lásd: infógrafika a cikk végén).

iss-phantom.jpg

A projekt honlapján rengeteg fénykép érhető el a különböző küldetésekről, és fellelhető minden egyéb fontos információ is. Ebből a hatalmas információrengetegből egyetlen dolgot emelnénk ki: az élő felvételt az Űrállomásról. A leírás szerint amikor az űrhajósok szolgálatban vannak, akkor a belső modulokból is láthatóak felvételek, a köztes időben pedig a Földre pillanthatunk le élő egyenes adásban. (Döbbenetes, hogy ma már ezt is megtehetjük a saját szobánkból...)


Live streaming video by Ustream

Az Űrállomás történetéről, épüléséről és működéséről szóló dokumentumfilmekkel Dunát lehet rekeszteni. Ezek közül hármat ajánlunk az érdeklődők figyelmébe (hozzáadtuk őket a blog Youtube csatornájához is). Az első a BBC szokásos igényességgel elkészített produkciója. 

A következő a Discovery gondozásában készült, és az űrállomás építésére fókuszál. 


Végül pedig egy magyar nyelvű előadást emelnénk ki Zsombok Gábortól, mely nem csak az ISS-ről, hanem általában az űrállomásokról szól. A rivaldafény az 50. percnél fordul az ünnepelt felé.


Az Európai Űrügynökség is megemlékezett a jeles alkalomról, és összegyűjtötte a leglátványosabb videókat egyetlen lejátszási lista formájában:

Mivel is zárhatnánk a sorokat - a NASA beígért infógrafikáján túl -: kívánunk még sok-sok születésnapot, és a magányosság elkerülése végett egy fiatalabb, de nagyobb testvért is! 

iss-infographic-21a.png

Szólj hozzá

kvarkok Nemzetközi Űrállomás