2013. dec 10.

Számítógéppel tervezett molekulával a HIV ellen

írta: _Maverick
Számítógéppel tervezett molekulával a HIV ellen

HIV.jpg
Dr. José Gallego, a Catholic University of Valencia „San Vicente Mártir” kutatójának vezetésével egy forradalmian új eljárást dolgoztak ki, mely új frontokat nyithat a HIV vírus elleni küzdelemben.

A csoport előbb számítógépen megtervezte (!), majd létre is hozta azt a megfelelő molekulát, mely képes egy előre meghatározott helyen hozzákapcsolódni a HIV vírus genetikai állományát hordozó RNS molekulához. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy az új vegyület éppen azokat a kapcsolódási pontokat foglalja el, melyek lehetővé tennék a Rev nevezetű fehérje megkapaszkodását, utóbbi pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az örökítőanyag kijusson a megfertőzött sejtmagból, ezáltal képessé váljon további sejtek megfertőzésére. Ily módon a Rev fehérjéket megakadályozzák feladatuk elvégzésében, ezáltal tulajdonképpen bezárják a HIV vírust az adott sejtbe, lehetetlenné téve annak terjedését.

Noha már eddig is használtak olyan természetesen is előforduló antibiotikumokat, melyek a bakteriális RNS szintén fejtették ki hatásukat, ez az első eset, hogy számítógépes eszközökkel létrehoztak egy olyan molekulát, mely képes hozzákapcsolódni egy adott RNS-hez az orvosok igényeinek megfelelően. Ez a módszer nem csak a HIV elleni küzdelemben válhat az orvostudomány hasznára, hanem más nukleinsavakból álló célpontok esetében is.  

Forrás

SciTechDaily
Szólj hozzá

kvarkok HIV RNS