2014. már 28.

84. Rosetta: egy üstökös nyomában

írta: _Maverick
84. Rosetta: egy üstökös nyomában


Rosetta.jpgAz európai űrkutatás szempontjából jelentős nap a mai. A DLR /Német Légügyi és Űrkutatási Hivatal/ kölni központjában ma délután 2 és 4 óra közt – az eseményt német nyelven élőben lehet majd követni a DLR honlapján - felébresztik hibernációjából a Philae leszállóegységet az Európai Űrkutatási Hivatal már-már hihetetlen küldetésen lévő, egészen egyedi Rosetta űrszondáján. Tovább után arról, hogy mi is teszi különlegessé ezt a küldetést, illetve milyen magyar vonatkozásai vannak.
 

A Rosetta célja nem más, mint találkozni és pályára állni egy üstökös körül. Egészen pontosan a Csurjumov-Geraszimenko üstökös áll a szonda célkeresztjében, melyről éppen ma közölte első felvételeit az egyelőre még célpontjától 5 millió kilométeres távolságban száguldó berendezés. 

ustokos.jpg

A Rosetta hosszú út végén ér el ebben az évben a már „látótávolságba” került célobjektumhoz. Ezt nem csak térben kell érteni – jelenleg Földünktől majd 700 millió kilométerre tartózkodik az eszköz -, hanem időben is. Több halasztás után végül 2004-ben emelkedett fel az Ariane-5 típusú hordozórakéta Kourou-ról értékes rakományával. Ezzel megkezdődött a kacskaringós, bámulatosan bonyolult és energiatakarékos pályán történő utazás, mely gravitációs hintamanőverek sokaságán – 3-szor a Föld, egyszer pedig a Mars segítségét kihasználva - keresztül vezet el az üstökösig 10 esztendő leforgása alatt. Már önmagában egy ilyen pálya megtervezése is elismerésre méltó teljesítmény. 

Chmielewski-3-full.jpg

Főleg ha hozzátesszük: az utazást úgy igazították a mérnökök, hogy ne teljen teljesen eseménytelenül. 2008-ban a szonda „megtekintette” a tőle mindössze 802,6 km-re 31 ezer km/h sebességgel elsüvítő 2867 Steins kisbolygót. Az eset különlegességét technikai szempontból az igen alacsony távolság mellett az adta, hogy első ízben alkalmaztak optikai navigációt egy európai űrszondán. Ez a találkozó jó lehetőséget adott arra, hogy kipróbálják a fedélzeti műszereket, amelyek kifogástalan működése eredményeként néhány, az 5 km átmérőjű  kisbolygóról készült gyönyörű felvétellel gazdagodtunk.

 stein.jpg

A következő állomáshoz 2010-ben érkezett el az eszköz. Ekkor a Lutetia kisbolygótól 3162 km-re haladt el, ismét maximálisan teljesítve a vele szemben támasztott elvárásokat. Érdekesség, hogy az ily módon feltérképezett aszteroida felszínén a római provinciák szerint nevezték el az egyes területeket, így az egyik régió a Pannonia nevet kapta a keresztségben. 

Lutetia.jpg

2011-ben aztán 31 hónapra hibernálták az űrszondát, mert ekkor olyan távol került a Naptól, hogy nem tudott volna elegendő energiát gyűjteni minden berendezése aktív működtetéséhez. A mély álomból idén januárban ébresztették fel a Rosettát, mely megfelelően reagált. Idegölő hónapok ezek egy földi mérnök életében, hiszen hosszú időn keresztül csak remélheti, hogy a több éves munka nem veszik kárba, és a kívánt pillanatban valóban megérkeznek a remélt jelek… Hála az alapos munkának, mindez hiba nélkül meg is történt,ezzel az utazás utolsó szakaszába lépett a küldetés. 

Rosetta2.jpgAz üstököshöz való megérkezés 2014 augusztusában esedékes. A 2,8x2,1x2,0 méteres, 1670 kg üzemanyagot szállító, összesen 3 tonnát nyomó űrvándor ekkor pályára áll majd az üstökös körül, hogy azt alaposan megvizsgálhassa a fedélzeten található, 165 kg-nyi tudományos berendezés segítségével. Összesen majd 1 évig fogja kísérni a Nap felé tartó üstököst, majd a perihélium – a pálya Naphoz legközelebbi pontja – után még fél évig együtt haladnak vissza a Jupiter pályája felé.

Miért lehet érdekes egy üstökös? Mert értékes információkat szolgáltathat Naprendszerünk kialakulásáról és akár a földi élet eredetéről is. Ennek oka, hogy kémiai összetétele gyakorlatilag változatlan maradt a majd 4,6 milliárd év során, így analízise segítségével visszatekinthetünk a még mindig formálódó Naprendszer korába. A Rosetta eredményei annak kiderítésében is segíthetnek, hogy vajon szerepet játszhattak-e az ilyen égitesteken utazó szerves molekulák a földi élet létrejöttében.
 

Már az eddig taglalt részletek is egyedivé tennék a küldetést, de az tartogat magában még egy nagy attrakciót: a Philea leszállóegységet, amely 2014 novemberében megkísérel az üstökös felszínén landolni, ezzel ugyan Bruce Willis nélkül, de mégis megvalósítva egy a korábban csak a fantáziák világába tartozó manővert. A nagyjából 100 kg-os berendezés ballisztikus pályán „esve” érkezik meg az üstökös felszínére, amihez aztán szigonyok segítségével rögzíti magát. Ne feledjük, egy ilyen parányi égitest gravitációs mezője eléggé gyenge, így a „becsapódást” nem úgy kell elképzelni, mint egy repülőgépről ejtőernyő nélkül kihajított doboz esetében. 

philea.jpg

Végezetül emlékezzünk meg a küldetés magyar vonatkozásairól is, mert nem a kisbolygó felszínén elterülő Pannónia régió az egyetlen ilyen. Az európai együttműködés keretében készült berendezések közül számos fejlesztésében magyar mérnökök is részt vettek. Ezeket – illetve ezek másait - annak idején egy előadássorozat és kiállítás keretében be is mutatták a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Wigner Fizikai Kutatóközpont és az SGF Kft. alkalmazottai  fejlesztették a leszállóegység központi vezérlő és adatgyűjtő számítógépét, melynek nem kevesebb feladata lesz, mint a Philea leszállásának irányítása, a keringő egységgel való kapcsolattartás, a mérések vezérlése és az adatok Föld felé történő továbbítása. A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoportja jelentős részt vállalt a leszállóegység tápellátó rendszerének fejlesztésében és megépítésében, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont pedig két mérőműszer készítésében is aktív szerepet vállalt. Emiatt még izgatottabban várhatjuk az idei őszt és az űrtörténelmi landolást!  

Források

Az Űrvilág portál témában cületett, posztban linkelt írásai

A Rosetta hivatalos oldala

ESA

 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél frissen értesülni az újakról, illetve szívesen olvasnád azokat az írásokat is, melyeket csak ajánlunk, de külön bejegyzéssé nem érnek (vagy nincs szükség kiegészítésükre), vagy a megnéznéd a tudomány világából származó képeket és a hozzájuk kapcsolódó minibejegyzéseket, akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához a jobb hasábban megtalálható alkalmazás segítségével, vagy csak nézd meg azokat az ugyanott található linkekre kattintva (FB regisztráció nélkül is elérhetőek)! 

Ha pedig szívesen bemutatnád saját szakterületedet, kutatási témádat, vagy blogunk profiljába illő érdeklődési körödet, akkor írj a jobb oldalon megadott e-mail címre! Nagyon nagy örömmel adnánk helyt magyar egyetemeken tevékenykedő kutatócsoportok munkásságáról szóló beszámolóknak! 

Szólj hozzá

fókuszpont űrmissziók Rosetta