2014. jún 13.

Egy kihagyott ziccer margójára...

írta: _Maverick
Egy kihagyott ziccer margójára...

Miguel Nicolelis és csapata megcsinálta! A tegnapi világbajnoki megnyitó keretén belül egy deréktól lefelé megbénult ember indította útjára a labdát egy a gondolatai által vezérelt exoskeleton segítségével. A csak történelmi léptékben értelmezhető demonstráció sikeres volt, és élőben lehetett látni a nagy pillanatot. Az arcok és reakciók jól mutatták, hogy mekkora dologról is van szó...

 

ezgif-save(1).gif

Persze ezt csak akkor láthatták a nézők, ha véletlenül éppen nem néztek másfelé abban a 2 másodpercben, vagy nem később kapcsolták csak be a TV-t. A közvetítésbe ugyanis érthetetlen módon ténylegesen csak a fenti gif hosszával megegyező szakasz került be. A kamera szinte teljesen lemaradt a pillanatról. Mindezt tetézték a rendezők azzal, hogy az előzetesen kezdőrúgásként beharangozott eseményt áttették a megnyitó elejére, amelyet számos országban nem is közvetítettek, illetve amit a nézők döntő hányada minden bizonnyal nem is nézett. Azért, mert túl hosszú lett volna a művelet a tényleges kezdés alkalmával... mert nehéz lett volna kivitelezni...

A tudományos eredmény felett érzett öröm és lelkesedés így egy jó adag keserűséggel vegyül. A kutatótársadalom számára ez ebben a formában szinte nagyobb arculcsapás, mintha eleve nem is engedélyezték volna az egész demonstrációt. Megadták a lehetőséget, amit aztán már-már szimbolikusan tettek jelentéktelenné, és szorítottak szó szerint a partvonalra, azt üzenve: ez nem fontos, ez nem érdekli a világot.

 

Érthetetlen mindez, hiszen mibe került volna az a két perc? Mibe került volna, hogy a vágó észnél legyen, hogy a pálya közepén történjen meg a nagy pillanat? Mibe került volna, hogy a kiadott sajtóanyagok nyomán a kommentátorok öt mondatban elmeséljék, hogy mit láthatunk? Mibe került volna kitenni egy-egy cikket a fő híroldalak címoldalára a számtalan focista feleségről, gyepminőségről, Cristiano Ronaldot félmeztelenül váró rajongókról szóló bulvár mellé? Mibe került volna, hogy milliók, milliárdok rácsodálkozhassanak egy pillanatra, hogy lássák mire képes az emberiség, és hogy a rivaldafénytől távol mennyit dolgoznak a tudósok, mérnökök azért, hogy egy napon akár az ő rokonaikon, netán éppen a nézőkön segíteni tudjanak?


Semmibe... Semmivel sem többe, mint az, ahogy mindez tegnap történt. Csak egy kis odafigyelésbe. Egy pár gépelt oldal kiküldésébe és beolvasásába (tegnapi írásunkat és néhány külföldi linket elküldtük több magyar oldalnak is, de hiába...). Egy jó vágásba. 30 másodperccel hosszabb megnyitó ünnepségbe, vagy esetleg néhány perc várakozásra a kezdőrúgás előtt – teszem azt a galambok elengedése helyett. Ehelyett a média nem csak átsiklott az esemény felett, de még akaratlanul hozzá is járult annak félreértelmezéséhez. Elég csak rápillantani a magyar online portálok percenkénti közvetítéseire:

Egy árva szó sem

-444-

"Szétnyílt a golyó
Egy jelképes kezdőrúgással szétnyílt a hatalmas LED-golyó, és indul a minikoncert."

-HVG-

 


"Őket már nagyon várjuk
Pitbull és Jennifer Lopez is fellép majd a megnyitón. Már az öltözőben hangolnak."

-Origo-

 

És végül az Index, ahol legalább egy mondatot megért a dolog, noha ez a mondat mindennél jobban jelzi, hogy mekkora volt a tájékozatlanság.

 

"Ez az exoskeletonos srác kedves gesztus volt
Komolyan, minden cinkelés nélkül."

-Index-

 

Emelkedjünk is felül azon, hogy miért jutott el oda a magyar média és az olvasók, hogy egy ilyen mondat kapcsán külön bizonygatni kell: “minden cinkelés nélkül” fejezi ki elismerését a szerző, mert ez egészen új gondolatsort eredményezne. Maradjunk a “kedves gesztusnál”. Jó szándék vezette a bejegyzést írót, de mi sem mutatja jobban, hogy mennyire felkészületlenül ért mindenkit ez a két másodperc.

 

Szinte hihetetlen, de bizonyos oldalakon találtunk olyan alulinformáltságból és félreértésekből született hozzászólásokat, amelyekben kikeltek magukból kommentelők annak kapcsán, hogy minek kellett erre egy csapat költségvetését rákölteni (!), miért nem tolták oda a srácot simán, hogy láthassa a meccset... Amikben megjegyezték, hogy a mechanikai eszköz nem nagy dolog, már évek óta rendelkezésre áll... Amikben kifejtették, hogy felesleges szemfényvesztés az agyi vezérlés, amikor egy szóbeli utasítással sokkal egyszerűbben megoldható lenne a dolog... Amikben egyszerű reklámnak titulálják a dolgot, és értelmetlen pénzszórásnak az ilyen jellegű és ehhez hasonló kutatásokat.

 

Nem arról volt itt szó, hogy egy a boltban bármikor leakasztható készülék segítségével megadták az élményt egy mozgássérült fiatal fiúnak... Nem egy esélyegyenlőség melletti humanitárius demonstrációt láthattunk, még csak nem is egy öncélú, egészségügyi terméket bemutató reklámot. Amit láttunk, az egy a világon egyedülálló, az emberi tudás határait feszegető, évtizedes kutatómunka eredményeként előálló, a “srác” - és számos társa - több havi megfeszített gyakorlásának is köszönhető forradalmi áttörés volt. Egy út eleje, de mégis fontos mérföldköve. A 21. századi tudomány és technika egyik szimbolikus pillanataezzel együtt a média elértéktelenedésének és kudarcának is -, amelynek jelentőségét és komplexitását nehéz lenne eltúlozni (a részletek az előző írásunkban megtalálhatóak).

 

Egy olyan momentum, amely megfelelő odafigyeléssel, és a másodpercek percekre való nyújtásával fiatalok ezreit inspirálhatta volna arra, hogy mérnöknek, programozónak, orvosnak menjenek, hogy a kutatásnak és az emberiség fejlődésének szenteljék életüket. Nem kényszerből, hanem lelkesedésből és kíváncsiságtól vezérelve. Ezek azok a pillanatok, amik elvetik a lelkesedés magjait! Az ilyen mellbevágó, sci-fit idéző megoldások azok, amelyek megragadják a fiatalok fantáziáját, miként tették azt az égbe törő Apollo űrhajók. Nem annak kapcsán álmodozik egy tíz éves, hogy egyszer majd talán 1,5%-ot le tud faragni az autók fogyasztásából, hanem hogy egy napon embert küld a Marsra, vagy meggyógyít vakokat, visszaadja a mozgás élményét mozgáskorlátozottaknak... 2 ilyen magyarázattal ellátott perc többet tehetett volna ezen a téren, mint akárhány ponthatár átszabása, vagy akárhány politikusi nyilatkozat! Ahogy azért is, hogy az emberiség pár pillanatra elgondolkozhasson: a Nicolelishez hasonló "fura figurák" hajtják előre a világ kerekét, az ő szürke - különc - eminenciásként végzett munkájuknak köszönhető megannyi dolog, ami mindnyájunk életminőségét és egészségi állapotát javítja... és amelyeket természetesnek veszünk, ezért meg is feledkezünk róluk. Ahogy természetesnek vesszük majd 20 év múlva ezt az exoskeletont is. 

 

Futball nyelven szólva: óriási ziccer maradt ki... az előzményeket és a körülményeket figyelembe véve tulajdonképpen nehezebb volt kihagyni, mint belőni... 

Szólj hozzá

média fókuszpont