2014. nov 10.

Restart: hibernálás után kilövés!

írta: _Maverick
Restart: hibernálás után kilövés!

„Elizabeth Noelle-Neumann még jóval a social media, sőt jóval az internet elterjedése előtt, a hetvenes évek közepén állt elő a csöndspirál (spiral of silence) elmélettel, ami kimondja: az ember nem szívesen osztja meg véleményét barátaival, ismerőseivel vagy rokonaival, ha azt a többiek nem osztják. Magyarul ha úgy érzed, hogy kisebbségben vagy, inkább kussolsz.

És hogy mi ebben a spirál? Noelle-Neumann szerint az, hogy az ellenvélemények hallatán az ember egyre inkább elbizonytalanodik saját igazában, és egyre többet hallgat, míg a többiek egyre intenzívebben hangoztatják saját véleményüket, egészen addig, amíg az övék lesz az egyeduralkodó vélemény.”

A fenti idézet egy a 444-en szeptember közepén megjelent cikkből származik. A bemutatott elmélet arról szól, hogy a soha nem látott lehetőségeket felkínáló közösségi média megléte ellenére miért nem alakulnak ki mégsem igazi eszmecserék, elgondolkodtató viták az ezekre lehetőséget adó fórumokon. Arról szól, hogy miként burkolóznak hallgatásba a véleményükkel kisebbségben levők ahelyett, hogy vitára kelnének, és megpróbálnák kifejteni nézeteiket, meggyőzni embertársaikat... Nap mint nap láthatunk példákat arra, hogy bizony egyetérteni népszerűbb: támogató hozzászólók garmadáját, gyűlő lájkokat, helyeslő megosztásokat... Még ha nyilvánvalónak mondható tárgyi tévedés is szerepel a rajongott véleményben, sokszor akkor sem veszi senki a fáradságot/bátorságot, hogy kijavítsa azt. 

Elgondolkodtam ezen. Elgondolkodtam, mert bizony sokszor én is tovább lapozok, magamban zsörtölődök kicsit, esetleg megbeszélem a dolgot olyanokkal, akik velem egy hullámhosszon vannak. Pedig belinkelhetnék egy cikket, hangot adhatnék ellenkező nézeteimnek, esetleg kérdéseket tehetnék fel, részt vehetnék egy ezáltal potenciálisan meginduló eszmecserében. Sokszor mégsem teszem: motiváció, kedv vagy idő hiányában. 

De mi is ennek a következménye? Egy olyan világ, amelyben a „győztes mindent visz”, amiben az válik uralkodó nézetté, amelyet annak helyességétől teljesen függetlenül elegendően sokan elegendően hangosan kiabálnak... Emiatt igenis vállalnunk kell véleményünket! Vállalnunk kell igazunkat éppen úgy, ahogy tévedéseinket is! Nem szabad kihátrálnunk egy beszélgetésből csak azért, mert benne rejlik annak lehetősége, hogy tévedhetünk. Ha tévedtünk, akkor tanulhatunk a dologból, tanulhatunk a másiktól. Ezáltal minden résztvevő épül: ki azért, mert valami újat tanult, ki azért, mert képes volt ismereteit úgy megfogalmazni és prezentálni, hogy azzal másnak értéket tudott átadni.

Nem lehet persze minden harcot megvívni, és nem lehet minden Facebook bejegyzést lereagálni... De itt van ez a blog, mely számunkra teret és lehetőséget ad arra, hogy kivegyük részünket a csöndspirál legalább lokális megszakításából. Hosszú volt az időhiány okozta szünet, és most sem szeretnénk felelőtlen ígéretekbe bocsátkozni, de eljött az ideje, hogy újra életet leheljünk a virtuális térben hosszú útra indult, átmenetileg hibernált űrszondánkba! Sőt mi több, indítunk mellé egy testvér-szondát is, amelynek küldetése ugyan más lesz, de szellemiségében mégis hasonló... az élet más területeit lesz hivatott fürkészni, de mindezt hasonló eszközökkel teszi majd.

falcon_9_dragon_launch_12-8-10_credit_chris_thompson_spacex_2_0.jpg

----------------------------------------------------------------------------

Ahogy minden kedves olvasó láthatja, a berendezés átesett egy kisebb renováláson is. Magunk mögött hagyjuk az eredeti designt, és mostantól egy megújult arculattal várjuk az ide látogatókat. Elsőre minden bizonnyal szokatlan lesz, de bízunk benne, hogy idővel sikerül megkedvelni. A blog.hu új funkciói késztettek a változtatásra úgy mint a beépített menü, illetve a kiemelt posztok látványos megjelenítése a főoldalon. Az egymás mellé, két hasábba rendezett cikk bevezetők is kedvünkre valóak, mert így egy megnyitás alkalmával több korábbi írás is megragadhatja a nem rendszeres olvasó tekintetét. Azért is kívánatos ez a funkció, mert a továbbiakban szeretnénk kevesebbet támaszkodni a Facebookra, és sokkal több dolgot apró posztok formájában közzétenni, hogy azok is teljes egészet kapjanak, akik távol tartják magukat a nagy munkaidő rabló kékségtől... Az is erre a lépésre sarkallt minket, hogy az FB-n radikálisan leesett a megosztások által elért emberek száma azóta, amióta a kaliforniai óriás megújította üzleti modelljét. (Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

Lecseréltük a posztok alatt eddig használt Facebook komment modult is, mert egyrészt ez nem volt praktikusan követhető szerkesztői szempontból, másrészt nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Helyette megpróbálkozunk az aktivitás növelése érdekében az egyre inkább elterjedt Disqus rendszerével, mely vendégként is használható, regisztráció nélkül.

Újdonság lesz, hogy néha meg fogunk osztani angol nyelvű anyagokat is, mert egyszerűen nincs lehetőségünk arra, hogy minden érdekes témát lefordítsunk és összegezzünk (értelemszerű okoknál fogva különösen igaz ez a podcastokra). Előre is elnézést kérünk az angolul nem beszélő olvasóinktól, és biztosíthatjuk őket, hogy ez nem fog a magyar bejegyzések rovására menni, tekintsen mindenki erre egyfajta extraként. Továbbra is az a fő célunk, hogy magyar nyelven minél több dolgot tegyünk elérhetővé.

És most a technikai részletek után jöjjön a nagyobb újdonság!

----------------------------------------------------------------------------

Mint fentebb jeleztük, indul egy... nevezzük úgy, hogy testvéroldal. Az újszülött jószág a New Deal nevet kapta a keresztségben. Nem szeretnénk megbélyegezni ezt a kezdeményezést sem a „politikai”, sem pedig a „közéleti” jelzővel, mert akkor alighanem egyből el is veszítenénk a potenciális olvasók 98%-át. Ezen az oldalon az emberi társadalom és annak vezetői előtt tornyosuló kihívásokról fogunk elmélkedni, különös tekintettel arra, hogy mindez miként érinti Magyarországot, illetve mit tanulhatunk mások megoldásaiból vagy éppen hibáiból.

Az a célunk, hogy a tényekre, adatokra, példákra alapozott bejegyzésekkel egy új, másfajta nézőpontot biztosítsunk, mely túlmutat a hazai politikai élet sárdobálásain és a hétköznapi politizálás tények helyett pártszimpátián alapuló acsarkodásain... Nem a színekkel, nem a zászlókkal, nem az általunk kedvelt vagy megvetett személyekkel akarunk foglalkozni, hanem a háttérben megbúvó, sokszor kevésbé hangsúlyozott összefüggésekkel, lehetséges megoldásokkal, olyan tudományos eredményekkel és elképzelésekkel, melyek eredményeiből fontos következtetéseket lehet levonni az államok vezetését illetően is. (pl.: Miként kapcsolódik a megnövekedett CO2 kibocsátás a szíriai polgárháborúhoz?; Hogyan vezetett a SARS járvány az Alibaba internetes vállalkozás felemelkedéséhez?; Miként változtatja meg a technikai fejlődés a munkaerőpiacot?; Hogyan lehet egy országban kísérletezni különböző gazdasági modellekkel?; Milyen lehet az államformák jövője a 21. században és miért?; stb.)

Egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amely lehetőséget teremt a konstruktív párbeszédre, a szabad ötletelésre, és amelynek elsődleges célja az lenne, hogy - megszakítva a csendspirált –, egy alternatívát kínáljon a populista szólamok és az ellenfelek folytonos lejáratásának a kánonjával szemben.

Ahogy az a felhozott példákból is kiolvasható: lesz átfedés a témák között, és lesznek olyan cikkek, amik mind a két oldalon kapnak majd felvezetést. Mégis, szükségesnek láttuk a két egység elkülönítését - noha egy önálló website-on bőven megférnének egymás mellett –, mert maximálisan meg tudjuk érteni azokat, akik legalább itt nem szeretnének ezekről a témákról hallani. Ennek ellenére szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy adjon egy esélyt a New Dealnek, hátha tényleg sikerül úgy megközelítenünk ezeket a kérdéseket, hogy az a kezdeti ellenérzés dacára elnyeri a kedves olvasó tetszését! A további részletek megtalálhatóak az új oldal bemutatkozó bejegyzésében!

Mindenkinek kellemes böngészést kívánunk itt és ott egyaránt!  

Szólj hozzá