2014. nov 11.

Landolás egy üstökösön

írta: _Maverick
Landolás egy üstökösön

Philae_touchdown_node_full_image_21.jpgTörténelmi nap virrad ránk holnap: a Rosetta űrszonda Philae névre hallgató leszállóegysége délután megkísérli a leszállást a Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor egy ember által alkotott eszköz megpróbálkozik egy bolygóktól és holdaktól különböző égitesten a landolással.

Külön szívmelengető, hogy a rendkívüli küldetés az Európai Űrkutatási Hivatal munkáját dicséri, a leszállóegység központi vezérlő és adatgyűjtő számítógépét pedig a magyar Wigner Fizikai Kutatóközpont és az SGF Kft. alkalmazottai fejlesztették.

 

Az előzetes tervek szerint a szonda magyar idő szerint délután 16.34-kor kapaszkodik majd meg a száguldó égitest felszínén, ám a nagy távolság miatt erről a Földön legkorábban 17.02-kor értesülhetünk majd. Aki mindezt élőben kívánja követni, az már ma este leülhet a képernyő elé, hála az ESA misszót bemutató honlapján 19 órakor induló közvetítésnek. Mindaddig még van egy kis időnk, így nézzük meg, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie a Philae-nak, és milyen műszereket visz magával az üstökös felszínére. (A küldetésről és a Rosetta üstököshöz vezető grandiózus útjáról részletesebben beszámoltunk egy korábbi cikkünkben.)

Először is vessünk egy pillantást az üstökösre!

 

rosetta_navcam_20140809-c.jpg

 

Láthatjuk, hogy már önmagában egy alkalmas – relatíve sík, kiterjedt, veszélyes tereptárgyaktól mentes - leszállási zóna kijelölése is hatalmas kihívás volt, nem beszélve a pálya kiszámításáról és a vonatkozó kockázatok elemzéséről. A mérnökök nem is lelkendeztek, amikor először megpillantották a Rosetta felvételeit a furcsa geometriájú, gömbre még csak megközelítőleg sem hasonlító, az égitestek skáláján mérve parányinak mondható – 4,1 x 3,2 x 1,3 km – objektumról.

Több hónap után végül sikerült találni egy relatíve alkalmasnak mondható területet, amelyet holnap megpróbál birtokba venni a mintegy 100 kg tömegű űreszköz. Természetesen ez a terület sem lesz kockázatoktól mentes, mert a zóna egy részét meredek lejtők tarkítják. Megtörténhet, hogy a Philae esetleg felborul, és magatehetetlenné válik minden elővigyázatosság ellenére.


Az alábbi videó remekül bemutatja, hogy mit is kell tudnunk erről az űrvándorról: 

 

 

A méretéből adódóan az üstökös gravitációs mezeje igen kicsi, így a szondának meg kell kapaszkodnia a felszínen, hiszen nincs semmi, ami ott tartaná. Mindezt igen gyorsan kell majd végrehajtania landolás közben, ellenkező esetben „lepattanhat” és az űrbe veszhet. Ebben egy szigony segíti majd, amit a talaj érintését jelző szenzorok hoznak majd működésbe (videón: 2:35-től). Ezt követően beindul egy kis hajtómű is a szonda tetején 1 perc erejéig, mely a talaj felé szorítja a berendezést (3:17). Ha ily módon sikerül átmenetileg megkapaszkodnia, akkor jöhet a rögzítés a 3 láb segítségével (1:30). A lábakon található csavarok egyszerűen odacsavarozzák majd a berendezést az üstökös felszínéhez. Nem csak a rögzítés lesz azonban a feladatuk: minden végtag rendelkezik egy szeizmográffal, mely az üstökös belsejében zajló folyamatok után fülel majd.

A Philae eszköztárának részét képezi még egy mintavételező fúró (4:16), mely a szonda tetejének 360 fokos forgathatósága miatt több helyen is bevethető lesz, valamint egy hőmérő, ami saját magát kalapálja majd a talajba (5:12). Mi sem természetesebb, mint hogy mindenki látni szeretné az üstökös felszínét, ennek lehetőségét a panorámafelvételek készítését lehetővé tevő kamerarendszer biztosítja (5:58). Végezetül igen figyelemre méltó az a megoldás, amelynek segítségével az égitest belsejét fogják majd vizsgálni: a Rosetta és a Philae rádióhullámokat küld majd át az üstökösön, mikor a két jármű éppen ellentétes oldalon helyezkedik el, a jeleket pedig a leszállóegységre szerelt antennák rögzítik (6:43).

Izgatottan várjuk a holnap estét és az űrkutatás eme újabb mérföldkövét!


(A leszállás nehézségeiről angol nyelven olvasható egy kiváló riport a DLR honlapján, melyben Stephan Ulamecet, a leszállóegység project managerét kérdezik.)

---------------------------------------------------

Voyager Blog a Facebookon

(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

Szólj hozzá

űrkutatás kvarkok ESA űrmissziók Rosetta Philae