2015. jún 30.

A gyulladáscsökkentők és a terméketlenség kapcsolatáról

írta: _Maverick
A gyulladáscsökkentők és a terméketlenség kapcsolatáról

 

diclofenac.jpgAz Európai Reumaellenes Liga éves konferenciáján (EULAR 2015) Professzor Sami Salman, a Bagdadi Egyetem reumatológiai osztályának kutatója egy megdöbbentő, ugyanakkor igen fontos eredményről számolt be, amely a reuma kezelése és a terméketlenség közti egy lehetséges kapcsolatra világít rá. Pontosabban fogalmazva: a reumában szenvedő páciensek által fájdalomcsillapítás céljából igen gyakran fogyasztott vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők peteérésre gyakorolt hatását vizsgálta a csoport.

Olyan hétköznapi orvosságokról beszélünk, mint a diclofenac, a naproxen vagy az etoricoxib. Ezek a legáltalánosabban használt tabletták közé tartoznak, világszerte több mint 30 millió ember szedi őket napi rendszerességgel fájdalomra, gyulladásra vagy lázra. A kutatók azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja ezen anyagok rendszeres szedése a megfelelő korban lévő női páciensek peteérését. A felmérésben hátfájdalmakkal küzdő fiatal nők vettek részt, akiket négy csoportba osztottak. Az egyes csoportok a menstruációs ciklus 10. napjától kezdődően 10 napon át diclofenacot (egyszer 100 mg naponta), naproxent (500 mg naponta kétszer), etoricoxibot (napi egyszer 90 mg) vagy placebót kaptak. A 10 nap lejártával azt tapasztalták, hogy a progeszteron szint a fájdalomcsillapítókat szedőkben jelentősen leesett, és míg a kontrollcsoportban a peteérést elérők aránya 100% volt, addig a többi csoport esetében a számok a következő módon alakultak: diclofenac – 6,3%, naproxen – 25%, etoricoxib – 27,3%.

Az eredmények egyértelműen azt sugallják, hogy ezek a könnyen hozzáférhető orvosságok bizony nagymértékben befolyásolják a termékenységet, ezért a gyermekvállalást tervező pácienseknek körültekintően kell eljárniuk használatukat illetően.


---------------------------------------------------

Forrás

Science Daily

---------------------------------------------------

Voyager Blog a Facebookon

(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

 

 

Szólj hozzá

orvostudomány kvarkok