2012. júl 20.

5. 43 éves a Holdra szállás

írta: _Maverick
5. 43 éves a Holdra szállás

„The cosmic perspective reminds us that in space, where there is no air, a flag will not wave - an indication that perhaps flag waving and space exploration do not mix."

-Neil deGrasse Tyson-

foot.gif43 évvel ezelőtt, 1969. július 20-án miközben Michael Collins a parancsnoki modulban Hold körüli útját járta, Neil Armstrong és Buzz Aldrin lassú léptekkel lemászott a „Sas” névre hallgató holdkomp létráján, hogy utána elsőként hagyják ott lábnyomukat égi kísérőnk felszínén örök nyomot hagyva nem csak a történelemben, de az emberiség világszemléletében is!

...
Tovább Szólj hozzá

űrkutatás fókuszpont Apollo Holdra szállás

comments powered by Disqus
2012. júl 17.

4. Mire "jó" a Higgs-bozon? - avagy az anyag tetszés szerinti átalakításának kulcsa

írta: _Maverick
4. Mire "jó" a Higgs-bozon? - avagy az anyag tetszés szerinti átalakításának kulcsa

"Ha jól megismerjük a részecskék világában speciális, központi szerepet játszó Higgs-részecske és vele a Higgs-mező tulajdonságait, majd megtanuljuk manipulálni ezt a mezőt, ezzel a bennünket körülvevő anyag tetszés szerinti átalakításának csodálatos kulcsát mondhatjuk majd magunkének. És ezeknek az eszközöknek a birtokában visszatekintve utódaink a mai napot nem egy egyszerű, "sokadik" részecske felfedezése napjának, hanem egy valóban új technikai forradalom kiindulópontjának tekinthetik majd."

-Dávid Gyula-

cern-atlas-detector.jpgAz idei nyár legnagyobb tudományos szenzációja a részecskefizika világából érkezett , és minden magára valamit is adó hírforrás terjedelmes hasábokat szentelt az eseménynek. A Higgs-bozon  megtalálása ...

Tovább Szólj hozzá

kvark lézer magfizika fókuszpont modern fizika ELTE Higgs-bozon CERN LHC Dávid Gyula

comments powered by Disqus
2012. júl 16.

3. A papír hatású képernyő titka

írta: _Maverick
3. A papír hatású képernyő titka

Papír, ami elérhető...”

e-ink.jpgNem kell hozzá különösebben éles megfigyelőképesség, hogy észrevegyük: napjainkban az ébren töltött óráink egy tetemes hányadát különböző képernyők előtt töltjük. Tesszük ezt részben kommunikáció okán (e-mailek, közösségi oldalak, okostelefonok) , tájékozódás céljából (híroldalak, blogok) , munkából kifolyólag vagy szórakozás alkalmával (videók, filmek) . Anélkül, hogy belemennénk egy orvosi szakvéleménnyel megalapozott fejtegetésbe ezen vibráló felületek esetleges egészségkárosító hatásáról, megállapíthatjuk: mindenki más módon reagál látószerveink fokozott igénybevételére. A magam részéről egy egész napi számítógépes munka garantált fejfájást okoz ...

Tovább Szólj hozzá

elektronika eink fókuszpont

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása