2012. júl 27.

8. Szén – a csodálatos mindennapi elemünk

írta: Erika_
8. Szén – a csodálatos mindennapi elemünk

diamond and graphite structure.jpgMa már minden tinédzser is tudja, hogy legfőbb építőelemünk a szén . Világunk sokszínűsége, az élet is a szén sokszínűségének, rendkívüli kémiai tulajdonságai miatt pedig a végtelen számú szerves molekuláknak köszönhető. A szén azonban elemi formájában is végtelen lehetőségeket rejt , ezt fémjelzi az is, hogy a fizikai Nobel-díjat 2010-ben a két dimenziós grafén felfedezéséért adták Andre K. Geim és Konstantin S. Novoselov tudósoknak.

...

Tovább Szólj hozzá

elektronika kvantummechanika nano grafén fókuszpont kvantum elektrodinamika

comments powered by Disqus
2012. júl 25.

7. Mi az a CAPTCHA? Avagy mindnyájan íródeákok vagyunk...

írta: _Maverick
7. Mi az a CAPTCHA? Avagy mindnyájan íródeákok vagyunk...

“I’m not a very good writer, but I’m an excellent rewriter.”
-James Michener-


captcha1.pngA Higgs-bozonnal kapcsolatosan mutatott óriási érdeklődés egyértelművé tette: röviden át kell néznünk a részecskefizika alapjait , hogy egy kicsit helyére tehessük a minket körülvevő parányi alkotóelemek sokaságát. Ez azonban a vártnál lényegesen komolyabb energiákat igényel – miként felfedezésük is a gyorsítóban... -, így ma még az előzetes tervekkel szemben nem az első ilyen jellegű írás kerül ki a hasábokra. Cserében egy apró érdekesség következik tovább után arról, hogy milyen hatalmas munkát lehet elvégeztetni a neten gyanútlanul klikkelgető emberek tömegével!

...
Tovább Szólj hozzá

fókuszpont IT

comments powered by Disqus
2012. júl 23.

6. Cassini-Huygens I. - A küldetés

írta: _Maverick
6. Cassini-Huygens I. - A küldetés

A Hold jelenti az első mérföldkövet a csillagok felé vezető úton”

-Arthur C. Clarke-

logo.jpgAz idézetben szereplő első mérföldkövet az Apollo program eredményeként a 60-as, 70-es években ünnepélyes keretek közt „adta át” az emberiség. Ezt követően azonban a csillagok felé vezető út építése nem csak a kezdeti lendületből vesztett, hanem a ráirányuló figyelem intenzitásából is. Az űrrepülő küldetések még meg-meg értek egy látványos bejátszást és egy 30 másodperces kommentárt a híradók „egyéb külföldi hírek” rovatában, de ezeket az eseményeket leszámítva igazán csak a Mars Pathfinder és a Sojourner rover tudott kitörni a szürkeségből. Az alábbi fotó még a megyei hírlapokat is megjárta ...

Tovább Szólj hozzá

fókuszpont NASA Cassini-Huygens ESA gravitációs hintamanőver Szaturnusz Titán Iapetus Enceladus űrmissziók

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása