2013. dec 18.

A jövő kezdete - 1. rész: A legfontosabb tényezők

írta: _Maverick
A jövő kezdete - 1. rész: A legfontosabb tényezők

download.jpgRégóta gondolkodtunk ezen – elég csak azt nézni, hogy mióta ott díszeleg az üres ’Mach1’ pont a menüsávban, vagy mióta létezik a Youtube csatorna -, de most eljött a pillanat: teszünk egy tétova lépést az írott világon kívülre, és meglovagoljuk nem csak a világháló, de a hang hullámait is. Elkészült az első saját „podcast”… A téma régóta megvan, és ki fog tartani hosszú időig, egyszerűen csak nem vettük eddig a bátorságot és a technikai kérdések áthidalásához szükséges fáradságot. Először a jövő évet akartuk ezzel köszönteni, de aztán úgy döntöttünk, hogy már az Ünnepekre átnyújtjuk az újdonságot. Az olvasótábor örömteli bővülése is ösztönzőleg hatott. Ez az év túlszárnyalta a bloggal kapcsolatos reményeinket, reméljük, hogy a jövő esztendő még jobban sikerül majd. Köszönjük a kattintásokat!

A sorozat címe „A jövő kezdete” lett hosszas gondolkodás után. (Az első ötlet a kétesen csengő „A jövő elkezdődött” volt, de ezt végül elvetettük a túlontúl erős politikai áthallás miatt… veszélyes az ilyesmi egy választási évben.) Az „adás” a jövőnket alakító legfontosabb tényezőkről, a világunkban zajló legfontosabb változásokról szól majd. Olyan dolgokat érintünk majd, mint például a kommunikációs forradalom következményei, vagy a gépesítés és automatizálás munkaerőpiacra gyakorolt hatásai, de szó esik az éghajlatváltozás komplexitásáról és politikai következményeiről is. Vizsgáljuk majd annak kérdését is, hogy a jelenlegi döntéshozói szervek miért állnak hadilábon a változások kezelésével: miért késlekedik az oktatás modernizációja, vagy miért hibás több ponton a munkanélküliséggel kapcsolatos álláspont. Célunk több olyan összefüggésre való rávilágítás, melyek segíthetik a világunkban való jobb tájékozódást és a mindennapi hírek, adatok mögötti folyamatok megértését. 

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk Al Gore "A jövő" című könyvét, mely vázlatul szolgál ehhez az anyaghoz is. 

Hogy miért a Youtube? Mert a későbbi részekhez esetleg társul majd illusztráció is, továbbá mert erre való egy saját csatorna. Ez a legegyszerűbb megoldás. Gondoltunk azonban azokra is, akik nem a gép előtt akarnak hallgatózni, hanem – ahogy például a sorok írója is teszi – vezetés, tömegközlekedés közben akarják elütni az időt. Ennek érdekében az anyagok letölthetőek lesznek MP3 formátumban is a blog Google Drive oldaláról.

Nem akarunk előre mentegetőzni, de be kell valljuk: nehezebb ilyesmit csinálni, mint azt gondoltuk. Tekintsétek ezt egy kísérletnek, mely remélhetőleg idővel egyre jobb és jobb lesz. Beletanulunk majd az Audacity jobb kezelésébe is, és remélhetőleg a megfogalmazás is egyre tisztább és gördülékenyebb lesz. Az írott szöveggel szemben nem lehet folyton visszamenni, és átírni egy-egy mondatot, törölni egy-egy szóismétlést vagy szerencsétlenül tekervényes szóvirágot. A mostani anyagot nem is sikerült egybe felvenni sajnos: túl sokszor kellett korrigálni. Így is távol maradt a tökéletestől, kb. az idők végezetéig tudnánk újra és újra felvenni a dolgot, de valahol azért meg kell húzni a határt. :) Az első rész kicsit hosszú lett, de a bevezetőt kettévágni nem lett volna szerencsés. A továbbiakban szeretnénk egy kb. 15 perces időlimiten belül maradni.

A visszajelzéseket örömmel vennénk, érkezzenek bármilyen formában is (komment, tetszik, megosztás, stb.). Ha pedig érdekesnek találjátok, elnyeri tetszéseteket, akkor nyugodtan terjesszétek, azért készült! 

Következzen hát az első epizód: 

Az anyag MP3 formátumban innen tölthető le.

Az anyagban elhangzó hivatkozás linkje:
A mechanisztikus agy képe
Szólj hozzá

podcast mach1 A jövő kezdete