2013. már 01.

55. Az új aranyláz: a palagáz kitermeléséről

írta: _Maverick
55. Az új aranyláz: a palagáz kitermeléséről

„Egy egész óceánnyi olaj van alattunk, amit csak én kaphatok meg!”

-Plainview /Vérző olaj/-

bakken-shale-oil-well-head-615b.jpgEgészen kicsi gyermek lehettem, amikor egy természetfilmben először hallottam a sötét jövőről, miszerint bolygónkon alig 10-15 éven belül kimerülnek az ismert olaj és földgázkészletek. Az alkotók nem voltak restek egy apokaliptikus víziót felvázolni, én pedig alig 6-7 éves lévén egész aggódva keltem fel a fotelből. Azóta telt-múlt az idő, és a kutak még mindig termelnek, az energiaínség pedig semmilyen formában sem nyomta rá bélyegét mindennapjainkra, noha a probléma továbbra is Demoklész kardjaként lebeg felettünk . 

Az elmúlt év tavaszán aztán volt szerencsém egy a University of Wisconsin falai közt megrendezett ...

Tovább Szólj hozzá

fókuszpont palagáz fracking

comments powered by Disqus
2013. feb 26.

54. Engedd szabadjára a benned rejlő Jedit!

írta: _Maverick
54. Engedd szabadjára a benned rejlő Jedit!

Hihetetlen klassz és lenyűgöző is egyben!”

-Steve Wozniak-

myo_650x400-650x400.jpgIdézetünk ezúttal nem rejt magában semmiféle mögöttes tartalmat, tényleg a cikk témájául szolgáló eszközzel kapcsolatban hangzott el az Apple alapító Wozniak elragadtatását tükrözve. A Kinect apropóján bemutattuk , hogy miként lehetséges már mozdulatokkal vezérelni az elektromos eszközeinket, és ezt miféle optikai rendszer teszi lehetővé. A napjainkban tapasztalható fékevesztett tempójú fejlődést jól jellemzi, hogy másról akartunk írni ma, de megint belebotlottunk egy videóba az a technika már kis túlzással elavultnak tekinthető, hála a még precízebb vezérlést lehetővé tevő MYO-nak , melyet a fejlesztők egyetlen hangzatos mondattal küldenek a piacra:

...
Tovább Szólj hozzá

jövő irányítástechnika fókuszpont

comments powered by Disqus
2013. feb 25.

53. PET, avagy a gamma fotonokat elkapó mosógép

írta: _Maverick
53. PET, avagy a gamma fotonokat elkapó mosógép

Ma tudósaink az emberi agy feltérképezésén dolgoznak, hogy megtalálják az Alzheimer-kór gyógymódját...”

-Barack Obama /State of the Union, 2012/-

pet_scan.jpgAz emberi agy a természet egyik – ha nem „A” - legcsodálatosabb vívmánya. Egy rendkívül bonyolult rendszer, melynek megértése a tudomány egyik legnagyobb kihívása. Napjainkban a számítástechnika fejlődése és az érdekesebbnél érdekesebb kísérletek eredményeként felgyülemlő tények számának növekedése következtében minden eddiginél közelebb jutott az emberiség ezen célhoz. Az agykutatás fejlődését évszázadokon át bénító dogmák mára mind ledőlni látszanak, a tudományterület pedig egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül . Olyannyira, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

agykutatás fókuszpont PET fMRI

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása