2013. feb 08.

48. Az összekoszolhatatlan felület

írta: _Maverick
48. Az összekoszolhatatlan felület

“Milliárdok és milliárdok”

-Carl Sagan-

drop.jpgCarl Sagan legendásnak mondható szavai hatalmas objektumokra, távoli napokra vonatkoztak. Napjainkban azonban a nagy számok nem csak a kozmikus jelenségek leírásakor kerülnek elő, hanem a spektrum másik végén, a mikrovilágban is, a parányi alkotóelemek számbavételekor. Már-már megdöbbentő, hogy a “sok lúd disznót győz” elvet alapul véve az egyenként jelentéktelenül kicsiny objektumok nagy tömegben micsoda makroszkópikus változásokat tudnak indukálni. Például a tovább után olvasható módon szinte tökéletesen folyadékállóvá tudják tenni a kezelt felületet!

drop-250_tcm18-58087.jpgAz Indexen jelent meg egy cikk pár hete, amelyben beszámoltak a Michigani Egyetem kutatóinak eredményéről, mely szerint sikerült tökéletesen folyadékálló felületet létrehozni, legyen szó vízről, olajról, festékről vagy akár savakról. A megoldás lényege, hogy a felszínen egy olyan nanorácsot hoznak létre, amely parányi légbuborékok milliárdjait ejti foglyul. A felülettel érintkező folyadékcseppek így lényegében ezt a levegőréteget érzékelik csupán. Ennek következményeként a felületi feszültség hatására a cseppek megőrzik közel gömb alakjukat, és felületük töredékével érintik csak a bevont test felszínét. Ez megakadályozza megtapadásukat, tulajdonképpen a folyadékcseppek szabadon gurulnak, pattognak tova, ugyanis a folyadékmolekulákat összetartó erők lényegesen erősebbek a folyadék és a felületet alkotó levegő közt fellépő erőnél.

Mivel mindez már korábban megjelent magyar portálok hasábjain, így önmagában ezért nem ismételtük volna meg a hírt. Amiért mégis a hasábjainkra tűztük ezt a témát, az az alábbi videó:

Mindez igen jól érzékelteti a világban jelenleg zajló tudományos, technikai fejlődés ütemét. Az egyetemek nem lépnek a nagy nyilvánosság elé addig, amíg többszörösen nem bizonyították a kutatás eredményességét. Eközben azonban már meg is kezdődhet a felfedezett elven alapuló, kereskedelmi forgalomba hozható termékek előállítása is. Nem vagyunk benne biztosak, hogy a konkrétan látható termék és a Michigani Egyetem közvetlen kapcsolatban állna egymással, hiszen a témakörre rákeresve már számos forgalmazót, és legalább annyi kutatócsoportot is lehet találni. A lényeg csupán annyi, hogy a gyakorlati haszonnal látszólag nem kecsegtető alapkutatás – pl.: nanostruktúrák felületeken való kialakítása – sok esetben egyik pillanatról a másikra alakulhat át a mindennepokban használható és mindenki számára elérhető, akár csak pár évvel korábban teljesen elképzelhetetlen termékké.

 

A lehetséges alkalmazási területeket aligha kell felsorolni a látványos videó megtekintését követően. Talán csak két kiegészítést tennénk. Ezzel a módszerrel drasztikusan csökkenthető a vízi eszközökre ható súrlódási erő, ezzel növelve azok teljesítőképességét. Ezen felül megszabadulhatunk az érintőképernyőket ellepő zsíros foltoktól, ujjlenyomatoktól, hiszen ezen anyagok megtapadását is lehetetlenné teszi az ilyen felület. Persze egyes mosásba belefáradt anyukák a kommentek közt már a kisgyermek tetőtől talpig való lekezelését is megemlítették, de a bevonat elkészítéséhez javasolt védőfelszerelések fényében ez a lehetőség még várat magára.

Források

UltraTech

maxxsale.com

index.hu

youtube.com



Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél frissen értesülni az újakról, illetve szívesen olvasnád azokat az írásokat is, melyeket csak ajánlunk, de külön bejegyzéssé nem érnek (vagy nincs szükség kiegészítésükre), akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához a jobb hasábban megtalálható alkalmazás segítségével! 

Szólj hozzá

fókuszpont