2013. jún 13.

73. Hazai találmány: egy dobogó szíven végzett műtét segédeszközéről

írta: Erika_
73. Hazai találmány: egy dobogó szíven végzett műtét segédeszközéről

Legtöbb írásunk külföldi tudományos eredményekről számol be, aminek több oka is van, de semmiképpen sem az, hogy a hazai kutatók nem járulnak hozzá a fejlődéshez. A nem megfelelő kommunikáció a leginkább felelős azért, hogy gyakran nem értesülünk a legújabb magyar felfedezésekről. Sajnos a kíváncsiskodókon a legtöbb egyetemi honlap nehezen segít, s aki nem elég célzottan keres, nem biztos, hogy rátalál, milyen kutatások is folynak egyetemeinken, kutatóintézeteinkben. A kutatóegyetemi projektekről jobb esetben is csak nagyon rövid célkitűzést vagy leírást kaphatunk, ha egyáltalán megtaláljuk őket a honlapokon. Ennél kicsit többet tudunk meg (nagyon célzott kereséssel) a BME doktori iskolájának hallgatói kutatói pályázataiból, melyek megírásakor a közérthetőség fontos szempont volt. Bár előismeretek szükségesek a pályamunkák teljes megértéséhez, arra a célra kiválóan megfelelnek, hogy bemutassák, mivel is foglalkoznak ifjú, lelkes kutatóink, vagy támpontot nyújtsanak például az egyetemre jelentkezés előtt az érdeklődőknek, hogy milyen kutatási területek közül választhatnak később. További eredményekről a Kutatás-Fejlesztés Eredmények cimke alatt olvashatunk. A fenti kritika alól valamennyire kivétel, és az általam talált legszebb példa az egyetem közérthető kommunikációjának megteremtésére a Szegedi Tudományegyetem honlapja, ahol írott formában és videókon keresztül is értesülhetünk a tudományos eredményekről. Sajnos az utóbbi 1-2 évben már ez sem frissül ugyanolyan frekvenciával mint korábban.

Egy másik forrás, amelyből tájékozódhatunk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mely honlapján (szintén célzott kereséssel) magyar szabadalmak érhetők el ingyenesen letölthető formában. Innen merítettük a címben említett találmányról szóló leírást, mely jó néhány éve zajlott kísérletek eredménye, s így azt is elmondhatjuk, hogy már sokan élvezhették előnyeit. E sikertörténet kisebb árnyoldala, hogy befektetők híján szélesebb körben tudtunkkal nem terjedt el e segédeszköz használata. Általánosan elmondható, hogy a feltalálók és az egyetemek anyagi források hiányában nem tudnak egy nemzetközi szabadalmat finanszírozni – sőt sokszor a hazait sem -, s a spinoff cégeknek sincs sok támogatottságuk hazánkban.

szívtámasz.jpg

A hosszú bevezető után rátérünk a címben említett dobogó szíven végzett műtéti segédeszközre (lásd a képen). A találmány egy viszonylag egyszerű, de annál nagyszerűbb ötleten alapul, tulajdonképpen egy szilikonból készült szívtámaszról beszélünk. Az eszköz a BME (Dr. Wagner Ödön, akit a Kutatók Éjszakájáról is sokan ismerhetnek), a SOTE (Dr. Patonay Lajos) és a Debreceni Egyetem (Dr. Galajda Zoltán, Dr. Péterffy Árpád, Dr. Szentmiklósi József) oktatóinak együttműködésében született.

A szívsebészetben nagy áttörést jelentett, amikor megvalósíthatóvá váltak a dobogó szíven történő műtétek. Ezt megelőzően, illetve ma is olyan esetekben, amikor ez nem kivitelezhető, a szívet akár órákra is meg kell állítani. A műtét alatt a beteget egy gép tartja életben, mely szűrők és csövek összetett rendszerén keresztül biztosítja a vérkeringést, és ellátja a tüdők feladatát. A többnyire műanyag felülettel a test teljes vérmennyisége érintkezik, s ez gyakran gyulladásos reakciókat vált ki. Dobogó szíven végzett műtétnél a szervezetet nem éri ilyen jellegű megterhelés, a szív felszínét egy speciális eszköz rögzíti a megfelelő helyen, egyébként el tudja látni a feladatát az operáció alatt. A helyzetet az nehezítheti, ha a szív hátsó felén, illetve a hátsó felén húzódó koronaéren van szükség beavatkozásra. Ekkor a szívet ki kell emelni a helyéről. Ezt egy speciális berendezéssel végzik, mely a szívet csúcsánál egy vákuumtappanccsal képes megfogni, megemelni, és függőleges helyzetben tartani. Ez a helyzet cseppet sem természetes a szervnek, a szívfalban feszüléseket okoz, és ráadásul a kiemelés miatt gyorsan elkezd csökkenni a hőmérséklete, ami a szív pumpa funkcióját rontja.

1-s2.0-S0003497512016591-gr1.jpg

Az új találmány ezeket a hátrányokat mind kiküszöböli, mivel követi a szív, illetve annak helyének anatómiáját, így a szívet megfelelő helyzetbe hozhatja az orvos anélkül, hogy azt tartósan fel kelljen emelni. Mivel a szilikon rugalmas, és az eszköz kialakítása tökéletesen követi a szív alakját, nem keletkeznek feszültségek a szívfalon, nem gátolja annak normális működését. A szívtámaszon helyet kapnak az erek lenyomatai is, így azok is akadálytalanul funkcionálhatnak. A szilikon alapanyagnak köszönhetően a segédeszköz könnyen sterilizálható, és a műtét alatt folyamatosan képes a szívet melegen tartani. Ehhez a szívtámaszt előzőleg mikrohullámú melegítőben,vagy meleg folyadékba helyezve melegítik fel. Azok a betegek, akiket a szívtámasz segítségével műtenek, sokkal gyorsabban gyógyulnak, és olyan betegek is műthetők, akiket a korábbi módszerekkel valószínűleg nem vállalnának, mert túl kockázatos volna.

Hogy miért éppen a szilikon a legjobb alapanyag a segédeszköz készítésére? A szilikon a szervezet számára teljesen indifferens, a szervezet nem tudja lebontani, nem is igazán tudnak a sejtek rajta megtapadni. Ez utóbbi okán lehet olyan jól sterilizálni is.

A szilikonok alkalmazhatóságáról bővebben a Természet Világában jelent meg egy cikk „A mindenre jó szilikon” címmel, illetve egy kivonata online is elérhető

Ha szívesen bemutatnád saját szakterületedet, kutatási témádat, vagy blogunk profiljába illő érdeklődési körödet, esetleg szerepet vállalnál a szerkesztésben, akkor írj a jobb oldalon megadott e-mail címre! 

Szólj hozzá

szívsebészet fókuszpont SZTE SOTE BME