2013. júl 18.

A tumort kiszagoló szike

írta: _Maverick
A tumort kiszagoló szike

forceps.jpgA tumorok eltávolítását célzó műtétek alkalmával kulcskérdés a tumor pontos behatárolása. Egy kicsit nagyobb vágás kárt okozhat a páciensben az egészséges szövet eltávolítása révén, egy kicsit kisebb pedig hátrahagyja a nem kívánt sejtek egy részét, ezzel megteremtve az újabb elburjánzás alapjait. Számos kutatás foglalkozik emiatt olyan eljárások kidolgozásával, melyek minél pontosabban és minél gyorsabban képesek megtalálni az eltávolítandó szövetrész peremét. Egy magyar vonatkozású találmány most minden eddiginél gyorsabb módszert adhat a sebészek kezébe a szó legszorosabb értelmében. Tovább után a tumort kiszagoló szikéről lesz szó, mely egy jó vadászkopó módjára vezeti az orvost a préda nyomára.

Az elmúlt években felismerték, hogy a különböző biológiai szöveteket be lehet azonosítani az őket alkotó sejtek membránját felépítő különböző lipidek – glicerinből és zsírsavakból álló apoláris molekulák – aránya alapján. Az analízishez azonban mintát kell venni az adott szövetből, majd azt elő kell készíteni alkalmas formában, hogy tömegspektrométerrel elemezni lehessen. Mindez a műtét időskáláján mérve egy roppant időigényes folyamat, akár fél órát is igénybe vehet.

Takáts Zoltán, a londoni Imperial College magyar vegyésze ezt a procedúrát rövidítette le egy zseniális ötlettől vezérelve. A hosszas preparáció ugyanis megkerülhető, mivel a kívánt minta tulajdonképpen előáll a műtét melléktermékeként. Az ilyen beavatkozások alkalmával rutinszerűen alkalmazott elektromos szike – mely nagy frekvenciájú váltakozó áram segítségével, hőt generálva vágja el az élő szövetet, miközben nem csak precizitást biztosít, de minimalizálja a vérveszteséget is – lényegében elégeti az útjába kerülő sejteket. Mindez füstöt generál, amire eddig csupán csak kellemetlenségként tekintettek, holott benne megtalálhatóak a spektrométer számára szükséges ionizált molekulák. Ennek eredményeként a füstöt elszívva az direkt módon analizálható, kiküszöbölve ezzel a preparációt. Az „intelligens szike” mindössze 0,7 másodperc alatt megmondja, hogy a sebész éppen tumorra tapintott-e.

sn-surgicaltool.jpg

A kutatók 3000 különböző mintát vizsgáltak meg, és hagyományos módszerekkel meghatározták azok jellegét, majd az eredményeket összekapcsolták az intelligens szike által detektált lipid profilokkal. Az új eszköz nem csak el tudta különíteni a tumort az egészséges szövetektől, de még a tumor eredetét is meg tudta határozni. Ezt követően ezen adatbázist alapul véve 81 tényleges műtét során is kipróbálták a berendezést, mely 100%-ban egyező eredményt adott a kontrollként elvégzett hosszabb elemzésekkel.

Ez az új eljárás lerövidítheti az időt, amit a pácienseknek altatásban kell töltenie, ráadásul nem igényel semmilyen plusz tevékenységet sem a különben is szükségeseken felül az orvos részéről. Nem ez az egyetlen kutatás, mely a tumorok azonnali azonosítását tűzte ki célul, de előnye, hogy esetében nincs szükség a számos más technika alkalmával alkalmazott különböző jelölőanyag befecskendezésre, ami szintén csökkenti a beteget érő kellemetlenségek mértékét. 

/Érdekességként említést érdemel, hogy a találmányról beszámoló egyik amerikai cikk nem is olyan burkoltan odaszól egyet a sokat kritizált egészségügynek az alábbi fél mondattal: "Magyarország és Nagy-Britannia is az USA-ban gyakran démonizált szociális egészségügyi ellátással rendelkezik."/

Források


sciencemag.org

National Geographic

Szólj hozzá

orvostudomány kvarkok magyar vonatkozás intelligens szike