2013. dec 03.

Autizmus és légszennyezettség

írta: _Maverick
Autizmus és légszennyezettség

nih-autism-public.jpg

Az egyik széles körben elterjedt összeesküvés-elmélet szerint bizonyos védőoltások felelősek az autizmus terjedéséért. A legenda valahol egy hamisított tanulmányig nyúlik vissza, melyről most nem is ejtenénk több szót, hiszen a Critical Biomass oltásokkal foglalkozó sorozatában egy igen érdekfeszítő és alapos cikkben tárgyalják az esetet (kötelező olvasmány az oltásellenes mozgalommal szemben érvelők számára).

Amiatt, hogy a fenti nézet hétről-hétre makacsul visszaköszön különböző portálokon és üzenőfalakon tett bejegyzések formájában, fontosnak érezzük, hogy beszámoljunk a University of Southern California kutatóinak autizmussal kapcsolatos eredményéről, mely a kiváló NeuroscienceNews.com-on jelent meg.

Heather E. Volk és Daniel B. Campbell azt mutatta meg, hogy a MET nevű gén módosulása és a magas légszennyezettség együttesen jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Az már régóta tudott, hogy a MET szerepet játszik a rendellenességre való hajlam növelésében, de ennek ellenére ez az első olyan tanulmány, amely egyértelmű kapcsolatot teremt a betegség kockázata és egy környezeti hatás egy génmódosulással való kölcsönhatása közt. A kölcsönhatás pontos mechanizmusának megértése még további kutatásokat igényel, jelenleg ezen dolgoznak.

Ez természetesen csak egy a lehetséges kockázati tényezők közül. Egy újabb apró lépés egy súlyos betegség megértése felé vezető hosszú, fáradságos kutatásokat igénylő úton. Nem olyan vadregényes, mint a szájról-szájra terjedő városi legendák, de fontos üzenetet hordoz: minden mindennel összefügg, így környezetünk megóvása elemi érdekünk. Persze ez egyfajta kollektív felelősséget is jelent, amely sokszor sokkal kellemetlenebb, mint a tőlünk függetlenül a háttérben machináló konspirátorokra mutogatni...

--------------------------------------------------------
Frissítés: az Index címlapon tőlünk függetlenül megjelent "A szmog okozza az autizmust?" kérdésre ebben a formában természetesen "nem" a válasz. Egy kockázati tényezőről van szó. A tanulmány fontosságát a vastag betűvel kiemelt rész adja. 

Szólj hozzá

autizmus kvarkok