2019. nov 28.

Podcastok

írta: _Maverick
Podcastok

podcast-min.jpgNemrégiben egy másik fórumon előkerült a téma, hogy ki milyen podcastokat hallgat. Ennek kapcsán felmerült az igény, hogy ezen a blogon is össze lehetne szedni pár linket, amik ki is kerültek az oldalsó hasábba. Ezen az oldalon is ugyanezek a linkek szerepelnek némi rövid ajánló kíséretében.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha több adás rendszeres hallgatójává válik, akkor használjon valamilyen feed olvasót, amelynek segítségével könnyű a címek között válogatni, és meg lehet spórolni a honlapok közti bolyongást is az újabb részek iránt kutatva. Én magam a Feedly nevű alkalmazás elégedett felhasználója vagyok már évek óta.

Külön kategóriát képvisel „A” podcast, vagyis a Radiolab, ami minderől IS szól. A megszállottság határát súroló aprólékossággal szerkesztett, változatos témákat feldolgozó, párját ritkító igényességgel készített műsor kötelező darab minden podcast hallgató számára! A dobogóra jelenleg nálam Joe Rogan megfelelő epizódjai és Sean Carroll műsora fér fel, ezekről lentebb lehet olvasni.

Közélet, gazdaság

G7 Podcast
Egy kiváló magyar nyelvű, hetente jelentkező gazdasági műsor. A műsorvezető Kasnyik Márton.

BBC Global News
Egy klasszikus rövid híradó a nap legfontosabb eseményeiről. Ha valakinek nincs ideje, kedve, energiája órákon át böngészni a híroldalak végeláthatatlanul sorjázó címeit, de szeretne képben lenni a lényeget illetően.

BBC The World This Week
Ez az adás azoknak készül, akik még a napi híradót is soknak vélik, és úgy gondolják, hogy nem maradnak le egyetlen történelmi léptékkel mérve fontos eseményről sem akkor, ha csak hetente egyszer hallgatják meg a híreket. Lényeglátás és hatékonyság egyben.

BBC Analysis
„Programme examining the ideas and forces which shape public policy in Britain and abroad, presented by distinguished writers, journalists and academics.”

BBC The Real Story
Global experts and decision makers discuss, debate and analyse a key news story.”
Nagyjából 50 perces adások változatos témákkal: Bízhatunk-e az algoritmusokban?; Az olaj jövője; Tömeges tüntetések Libanonban, stb.

BBC Hard Talk
Ha Baló György a BBC-nél dolgozott volna… Egy adás, egy vendég, 25 perc, megannyi kérdés.

Deep State Radio
Ez egy más műfaj, mint amit a BBC képvisel. David Rothkopf és vendégei szarkazmussal gazdagon átitatott beszélgetései elsősorban az amerikai külpolitikával és a világot formáló nemzetközi eseményekkel foglalkoznak. Persze csak akkor, ha nem feledkeznek bele Trump aktuális megnyilvánulásaiba… Donald választási sikere óta sokkal kevesebbet hallgatom emiatt, de idővel minden korszak véget ér. Kell pár adás ahhoz, hogy az ember rendesen be tudjon kapcsolódni, mert sok az adásokon átívelő toposz, utalás, egymás ugratása, amolyan belsős poénok.

Michael Covel's Trend Following Radio
Ehhez az adáshoz egy meglehetősen fura ajánló párosul. Michael Covel egy eléggé – fogalmazzunk így – magabiztos, meglehetősen arrogáns stílusú műsorvezető, aki meg van győződve a piac mindenható mivoltáról. Minderről viszont olyan módon tud beszélni, hogy néha érdemes meghallgatni, mert betekintést ad egy számomra idegen felfogás mentén értelmezett világba. Emellett pedig kiváló interjúkat készít elsősorban pszichológiával, döntéshozatallal, viselkedéssel foglalkozó nemzetközi hírű kutatókkal és írókkal. Ha a többi adást át is ugorja az ember, ezeknek érdemes egy esélyt adni.

Intelligence Squared US Debates
Egy kivételes és egyedi műsor: klasszikus amerikai vita egy egy mondatban megadott témáról. Kettő két főből álló csapat vitatkozik egymással, a végén pedig a közönség dönt a győztes kilétéről. A vendégek jobbára elismert és közismert szakemberek, a témák aktuálisak, a műsorvezető remek, az adás pedig igazán pörgős! Jellegénél fogva garantált az adott téma több szemszögből történő bemutatása, emiatt sokkal több hasonló műsorra lenne szükség megosztott világunkban.

Hírek a tudomány és technika területéről

Science Podcast
A világhírű Science magazin összefoglalója az adott hét jobbára az újsághoz köthető tudományos híreiről.

BBC Science in Action
A BBC heti tudományos híradója

BBC Inside Science
A fentihez hasonló műsor, de egyrészt hosszabb, másrészt nem csak közvetlenül aktuális témákkal foglalkozik.

Science Weekly
A Guardian tudományos műsora, amelyben epizódonként egyetlen témát járnak körbe.

Interjúk
A talán kedvenc podcast műfajom: egy adásban egy vendég alapos kifaggatása.

Joe Rogan
Napjaink egyik meghatározó műsora, amely a témákat illetően meglehetősen széles spektrumot fed le. Heti 5 (!) 2-3 órás (!!) rész, amelyekben Joe általában egy, néha két vendéggel beszélget. Sok-sok adás szól a küzdősportokról, még több alkalommal valamilyen színész vagy stand-up komikus ül be a mikrofon mögé, de emellett megférnek olyan epizódok is, amikor politikusok (pl. Bernie Sanders, Andrew Yang) vagy kutatók (Neil deGrasse Tyson, Matthew Walker, Robert Sapolsky, stb.), pszichológusok a vendégek. Utóbbiak egészen remekbe szabott beszélgetéseket eredményeznek, mert hol máshol van alkalom arra, hogy valaki 2-3 órán át kérdezhessen.

Inquiring Minds
We're a weekly podcast exploring the space where science and society collide.”

Rationally Speaking
Join Julia Galef and guests as they explore the borderlands between reason and nonsense, likely and unlikely, science and pseudoscience.“

The Psychology Podcast
„Each episode will feature a guest who will stimulate your mind, and give you a greater understanding of yourself, others, and the world we live in. Hopefully, we’ll also provide a glimpse into human possibility!”

Smart People Podcast
„Smart People Podcast is a weekly, interview-based podcast that features todays most well respected thought leaders engaging in authentic, insightful conversation for the benefit of the listener.”

Sean Carroll's Mindscape: Science, Society, Philosophy, Culture, Arts, and Ideas
„Ever wanted to know how music affects your brain, what quantum mechanics really is, or how black holes work? Do you wonder why you get emotional each time you see a certain movie, or how on earth video games are designed? Then you’ve come to the right place. Each week, Sean Carroll will host conversations with some of the most interesting thinkers in the world. From neuroscientists and engineers to authors and television producers, Sean and his guests talk about the biggest ideas in science, philosophy, culture and much more.”

 

 

 

Szólj hozzá