2012. nov 09.

32. Pénteki kvarkok I.

írta: _Maverick
32. Pénteki kvarkok I.

baryon-vs-QGP.jpgMint azt a kezdet kezdetén jeleztük, természetszerűleg nem áll módunkban mindenről hírt adni, ami a tudomány világában történik egyrészt időhiány miatt, másrészt pedig a küldetés elméletileg is lehetetlen mivoltából fakadóan. A hasábjainkon megjelenő írásokon túl a máshol fellelhető érdekes olvasnivalókat igyekszünk a blog Facebook oldalán ajánlani, de mint arra egy remek írásban rámutattak, ez a módszer nem csak azokat zárja ki, akik nem regisztráltak a nagy GDP csökkentő szolgáltatásra, hanem amióta Zuckerberg-ék a mégnagyobb meggazdagodás reményében a tőkepiacok profitmaximalizáló világába csöppentek, azóta bizony még az oldalra feliratkozók egy része sem látja ezen bejegyzéseket. (Mindezt a látogatottsági adatok is alátámasztják.) Ezen okokból kifolyólag megpróbáljuk többé kevésbé heti rendszerességgel péntekenként összegyűjteni, és egyfajta vegyestálként tálalni a heti online sajtóban fellehető néhány kvarknyi – kicsi és színes – olvasnivalót. Ma éppen hármat, így mondhatnánk, hogy egy „hírbarion“ következik...

1812JakobDegen.jpgAz emberiség a repülés irányába tett első lépések alkalmával rendszeresen pofára esett a szó átvitt és szó szerinti értelmében is. Egy idő után – meghajolva a kísérleti tapasztalatok előtt – úgy döntöttek, hogy pusztán emberi erővel meghajott eszközzel nem lehet repülni. Némiképp paradox módon a mindennapos repülés korában újra előkerült ez a téma, ugyanis az anyagtudományok szédületes fejlődése újabb lehetőségeket nyitott. A University of Maryland diákjai nagy erőkkel küzdenek a Sikorsky-díj elnyeréséért, mely 250000 $-t jelent annak a csoportnak, amely képes egy pusztán emberi erővel meghajtott helikoptert 60 másodpercen át a megadott célterület felett stabilan a levegőben tartani, és legalább 10 láb magasra emelni. Nézzük meddig is jutottak a projekt résztvevői (érdemes azon is elmerengeni egy pillanatra, hogy milyen kreativitást és alkotást igénylő egyetemi feladatokkal múlathatják az időt a tengerentúlon a hallgatók...):

3505296_10c06fffcccd173f5a6621c0d99c2364_wm.jpgMaradjunk is a repülésnél, de immár kicsit távolabbra lebegünk, mint 10 láb. A mai napon az Index, és mellette minden más nemzetközi és hazai hírportál is, beszámolt arról, hogy Obama újraválasztása milyen új lendületet hozhat az űrkutatásban. A hírek szerint az elmúlt években lelkesen meglobogtatott elképzelések a Holdra való visszatérésről és a Marsra való ácsingózásról az elnök hivatalban maradásával átlépnek a megvalósítás fázisába. Egyelőre megfelelő óvatossággal kezeljük a hírt, mert az elmúlt évtizedben már több hasonló kijelentés is elhangzott, mindenesetre lelkesen várjuk az Orion űrhajó 2017-es tesztjét, és a 2021-es Holdraszállást is. Az elkövetkező hetekben részletesebben is beszámolunk majd a program elemeiről és jelenlegi helyzetéről.

Végezetül egy újdonság az orvostudományok és a robottechnika közös metszetéből: már-már sci-fi-ket idéző robotkart fejlesztett ki egy brit cég. Az RSLSteeper művégtagja bámulatos dolgokra képes, vezérelhetőségének elvét tekintve némileg hasonló a Hugh Herr által fejlesztett műlábakhoz. Nem is szaporítanánk tovább a szót, a videó önmagáért beszél:

Szólj hozzá

repülés orvostudomány űrprogram robottechnika művégtag kvarkok fókuszpont