2013. jún 26.

A választás művészete

írta: Erika_
A választás művészete

1190988926.gifHa valahol megkérdezik tőlem, hogy megkínálhatnak-e Pepsivel, Coca-Cola-val, Sprite-tal vagy Schweppes-szel, akkor biztosan visszakérdezek, hogy van-e más mint szénsavas üdítő. Ez is egy jele annak, hogy nem vesszük észre az előttünk álló választási lehetőségeket.

A választási lehetőségek felismerésében és kezelésében – a korábban már részben emlegetett rengeteg, sokszor általunk fel sem ismert tényező mellett - a kulturális különbségek nagyban megmutatkoznak. Ázsia, Kelet-Európa és Észak-Amerika lakosai teljesen másképp viszonyulnak a mindennapi választásokhoz. Attól függően, hol növünk fel, másképp vagyunk képesek érzékelni a különbségeket, és ezáltal válaszolni a döntési helyzetekben. Míg Amerikában az egész társadalom arra épül, hogy mindenki maga választja meg a társadalombiztosítástól kezdve a reggeli müzlijéig (a kb. 500-féléből nem egyszerű feladat) mindent, keletebbre az emberek olyan közösségekben nőnek fel, ahol az állam vagy más szervezet vállalja a döntések jelentős hányadát, és ezáltal hordozza a felelősséget. Így mi nem a választási lehetőséget látjuk, ha például százféle nyugdíj-megtakarítási programot raknak elénk, hanem frusztrálva érezzük magunkat a felelősség nyomása alatt, és nem tudunk dönteni.

Erről és még más, érdekes szituációkról beszél Sheena Iyengar igen élvezetes formában a következő TED-előadásban (magyar felirattal): 

Akit részletesebben érdekel a téma, annak ajánljuk a szerző "A választás művészete" című könyvét, mely magyarul is megjelent. 

Szólj hozzá

társadalomtudomány TED 24fps Sheema Iyengar