2013. aug 16.

Bajszával tájékozódik a robotcickány

írta: _Maverick
Bajszával tájékozódik a robotcickány

shrewbot.jpg

A természet által évmilliárdok alatt kifejlesztett módszerek sokszor ihletnek technikai újításokat. Különösen igaz ez a robotika területére, ahol kézenfekvőnek tűnik az élő szervezetek utánzása, noha a jó ötlet műszaki megvalósítása a legtöbbször komoly kihívást jelent. Tony J. Prescott vezetésével a Sheffieldi Egyetem robotikával foglalkozó központja egy olyan berendezés kifejlesztésén dolgozik, mely a cickányok bajszát alapul véve pusztán tapogatózás útján, „látás” nélkül képes felmérni környezetét és navigálni abban.

Az eszköz 18 bajusszal rendelkezik, melyek másodpercenként ötször mozdulnak előre és hátra (ez az élő szervezetben megfigyelhetőnél még mindig kétszer lassabb). Amint hozzáérnek valamihez, a plasztik szálak meghajolnak, és tövüknél ennek hatására megnyomnak egy kis mágnest. Az ily módon generált jel a gép „agyába” jut, mely a tapogatás útján begyűjtött információk alapján megpróbálja rekonstruálni a robotcickány környezetét. A berendezés teljesen automata: amint egy ismeretlen objektumhoz ér, figyelmét az újdonság felé fordítja – miként élő társai is tennék –, és gyorsan letapogatja azt. A folyamat pillanatok alatt végbemegy, egy nagyjából 1 méteres fal szakasszal 30 másodperc alatt végez az eszköz.

A videón érdemes megfigyelni azt is – és elámulni rajta -, hogy mennyire ruganyosan, mennyire folytonos mozdulatokat téve viselkedik a robot. Szinte már-már életszerűek a precíz helyzetváltoztató mozgások. Az évtizedek alatt megszokott szögletes, darabos mozgás, ami a robot fogalommal teljesen összefonódott, szép lassan a múlté lesz...

A modern képfelismerő rendszerek korában elsőre esetleg feleslegesnek tűnhet egy ilyen kutatás, pedig nagyon is kézzelfogható gyakorlati jelentősége van. Az életben számos alkalommal adódik olyan helyzet, amikor a látási viszonyok erősen korlátozottak: elsősorban katasztrófák után, romok közt való mentésre és felderítésre kell gondolni, vagy akár a nem egyszer a tűzoltók életét követelő zárt téri tűzesetekre. Ilyen helyzetekben egy gyorsan reagáló, vakon is kiválóan boldoguló segédeszköz életeket menthet!  

Forrás

Popular Science

Szólj hozzá

robottechnika kvarkok