2013. aug 28.

Agyi vérömlenyeket felszívó sebész robot

írta: _Maverick
Agyi vérömlenyeket felszívó sebész robot

ac2.jpg

A Vanderbilt University kutatói egy olyan robot fejlesztésén dolgoznak, melynek segítségével lehetségessé válik az agyban keletkezett vérömlenyek hatékony eltávolítása, ezáltal az agyra ilyen esetekben nehezedő nyomás enyhítése. Minderre azért van szükség, mert napjainkban minden 50 emberből 1 kénytelen élete során megküzdeni az intracerebrális vérzés, vagyis az agyállományon belüli vérzés káros hatásaival. Az esetek igen nagy hányadában ez a küzdelem sajnos kudarccal zárul: a páciensek 40%-a 1 hónapon belül életét veszíti, a túlélők közül pedig sokan maradandó agykárosodást szenvednek. Mindennek ellenére jelenleg nem létezik igazán kielégítő sebészeti eljárás a következmények enyhítésére és a vérömlenyek felszámolására.

Maga a beavatkozás igen népszerűtlen az orvosok körében, mert erőfeszítéseik rendszerint nem hoznak szignifikáns javulást, kivéve ha a vérömleny az agy felszínén, könnyen elérhető helyen található. Azonban ha sikerül is a vér 25-50%-át eltávolítani, az eljárás során annyit roncsolódhat a környező szövet, hogy az összhatás a részsikerek ellenére mégis negatívnak minősíthető. Ezen tapasztalatok fényében sokszor inkább a gyógyszeres kezelést választják, remélve a duzzadás mértékének csökkenését, és ezáltal a páciens állapotának műtét nélküli javulását.

Robert J. Webster III – akinek apja maga is átesett agyvérzésen - és Kyle Weawer az elmúlt években egy olyan berendezés kidolgozásán munkálkodtak, amely „kormányozható tűk” segítségével lehetővé teszi bizonyos tumorok operációját az orrüregen keresztül. A különböző görbületű tűk teleszkopikus módon egymásba vannak ágyazva, és megfelelő módon forgatva őket lehetővé teszik a testben különböző kanyargós útvonalak követését, így az orrüregen keresztül való bejutást is. Ez a beavatkozás korábban a koponyán és/vagy az arcon ejtett nagy vágások és felnyitások árán volt csak lehetséges. Ehhez képest az orrüregen keresztül való elérés sokkal kíméletesebb, de a beavatkozás olyan bonyolult, hogy csak egy maréknyi sebész sajátította el a technikát.

phantom_blood_clot.jpgAz agyi vérömlenyek eltávolítása ennél egyszerűbb, itt csak két csőre van szükség: egy egyenes, külső csőre, és egy görbített belsőre. Mind a kettő átmérője kisebb mint 2 mm. A vérömlenyről készült CT felvétel alapján az orvos meghatározhatja, hogy mely ponton a legjobb bejuttatni a csöveket a koponyán belülre. Ehhez csak egy parányi, fúrt lyukra van szükség, elhagyható a koponya felnyitása. A CT adatok birtokában a robot ezután bejuttatja az egyenes csövet az agyba, majd a vérömleny alakjának függvényében kiválasztott alakú csövön keresztül megkezdi a vér kiszívását. A tesztek alapján az eszköz képes az összes vér 92%-nak eltávolítására, mindeközben nem károsítva a környező agyszövetet, hiszen nincs szükség vágásra.

steerable_needle_robot.jpgA nehézséget jelenleg az okozza, hogy a vér kiszívása hatására megnövekedhet a megalvadt peremre nehezedő nyomás, ami részben annak beszakadásához vezethet. Ez kihívást jelent a vér és az agy közti határ követését illetően. A fejlesztők most azt vizsgálják, hogy miként lehetne ultrahangos képalkotás segítségével folyamatosan monitorozni a környezetet, és ennek fényében vezérelni a csöveket.  

Forrás


Kurzweil Accelarating Intelligence

Szólj hozzá

agy orvostudomány robottechnika kvarkok