2013. sze 06.

79. A napelemektől a kvantumszámítógépekig

írta: _Maverick
79. A napelemektől a kvantumszámítógépekig

MOOCbetterwordbubble.pngOlyan döbbenetes mennyiségű információ árad felénk az internet hullámain keresztül, hogy néha valóban olyan nyomást érezhetünk a szelektálást végző neuronjaikon, mintha egy szökőár vízfala temetne maga alá minket. Nem könnyű eligazodni, és kiválogatni azokat a dolgokat, amik nem hogy érdemesek a figyelmünkre – mert még ilyenből is gyakorlatilag végtelen sok áll rendelkezésre –, de van is elegendő erőforrásunk arra, hogy tényleg koncentrálva, a lényeget megfogva profitáljunk is az áttanulmányozásukból. Magunk is nap mint nap küzdünk ezzel a problémával, de egyszerűen muszáj választani, máskülönben az ember azon kapja magát, hogy előrehaladott állapotú iszindrómásként ide-oda sodródik az amúgy értékes tartalmak közt csupán csak bele-bele kapva mindenbe, de igazán semmit nem rendesen elolvasva és megértve.

Az ingyenes, neves előadók és világhírű egyetemek által meghirdetett online kurzusok terjedéséről már beszámoltunk áprilisban, azóta pedig nem is egyet magunk is elvégeztünk, és csak a legmagasabb fokon beszélhetünk a tapasztalatokról. Emiatt időről időre átnézzük a kínálatot, hátha találunk újabb érdekes kiírásokat. Pár héttel ezelőtt szembesültünk vele, hogy a zavarba ejtő bőség kora beköszöntött ezen a téren is. A „hamarosan induló” előadássorozatok listáját böngészve azt vettük észre, hogy a lista egyszerűen nem akar véget érni, az érdekesnek minősített címek jegyzéke pedig csak gyarapszik. Gyakorlatilag főállásban el lehetne tölteni éveket „online hallgatói” státuszban, de erre persze nincs lehetőség, így választani kell. Választani kell, mert máskülönben mindent csak félig csinál meg az ember, kihagyja a feladatokat, stb., ez pedig nem célravezető.

A választás nehéz, de mindenekelőtt tudni kell, hogy miből lehet szelektálni. A legfontosabb portálok linkjei a jobb hasábban már régóta megtalálhatóak, de a Google Analytics tanúsága szerint csak mérsékelten ingerelnek klikkelésre, így úgy döntöttünk, hogy időről-időre ajánlunk nektek egy csokorra való kurzust, főleg olyanokat, amelyek témája iránt komolyabb érdeklődés mutatkozott a blogon. Lássuk hát az augusztus-október időszak kollekcióját! (Néhány sorozat már elkezdődött, de ezekhez továbbra is lehet csatlakozni. Van, amelyikből így már nem lehet hivatalos minősítést szerezni néhány határidő lekésése miatt, de az online kurzusokra különösen igaz: a megszerzett tudás nem papírlapokban mérendő...)

A napelemek működésével foglalkozó cikkünk igen népszerű volt. Fontos téma ez, hiszen ezen eszközök fejlődése döntően fogja befolyásolni már az eljövő években az életünket. Két kiemelkedőnek ígérkező tárgy is indul a témakörben az eljövő hetekben:

Solar Energy /Delft University of Technology/ - Szeptember 16-tól 8 héten át

A kiírás szerint a szorgalmas tanulók a 8 hét végére képesek lesznek nem csak elmagyarázni a különböző napelemek működésének mikéntjét, de analizálni is tudják teljesítményüket és meg tudnak tervezni papíron egy adott célra szolgáló rendszert is. Ehhez némi fizika előismeret szükségeltetik, valamint az integrál- és differenciálszámítás alapjait ismertnek feltételezik az előadók.

Solar Cells, Fuel Cells and Batteries /Stanford/ - Szeptember 14-től december 13-ig

Nem csak napelemekről, hanem üzemanyag cellák működéséről és az akkumulátorokkal kapcsolatos kihívásokról és fejlesztésekről is értékes információkat nyerhetünk. Az előzőnél úgy tűnik, hogy kevesebb előismeretet igényel, és egy általánosabb képet ad, noha kevésbé mélyed el a részletekben.

Networked Life /University of Pennsylvania/ - Szeptember 3-tól 7 héten át

A hálózatelmélet egyre több területre férkőzik be, ezt jól tudhatják a network.blog.hu rendszeres olvasói. Blogunkon csak a felszínt karcoltuk meg Barabási-Albert László előadását segítségül hívva, most az érdeklődők Michael Kerns előadása segítségével jobban is elmélyedhetnek ebben a fejlődő tudományágban.

Think Again: How to Reason and Argue /Duke University/ – Augusztus 26-tól 12 héten át

Mit sem ér a megszerzett tudás, ha nem tudjuk használni és/vagy átadni azt. Ugye sokaknak van emléke zseniális elmék által tartott minősíthetetlen egyetemi órákról? Emiatt ajánljuk a humán szekció által kínált képzéseket is. Annak érdekében, hogy érthetőbb, jobban felépített cikkeket tudjunk írni, hogy meggyőzőbb szemináriumi előadásokat tudjunk tartani, az utóbbi időben elkezdtük lelkesen tanulmányozni az ezekhez a témákhoz kapcsolódó anyagokat is. Sajnos az Introduction to Public Speaking egészen zseniális sorozata már véget ért, de csak január 4-ig kell várni az újabb ismétlésre. Addig pedig tanulhatunk érveléstechnikát, ami sok esetben hasznos lehet!

Quantum Mechanics and Quantum Computation /University of California – Berkeley/ - Augusztus 11-től 10 héten át

Erről a témáról még nem esett szó a blogon... Okkal. A kvantummechanikáról népszerűsítő cikket írni olyan kihívás, amelynek véleményünk szerint csak nagyon kevesen tudnak megfelelni. Ezt látszik igazolni az is, hogy kevés olyan írást találtunk, amelyek alapján egyáltalán el lehetne indulni egy a kvantumszámítógépekről szóló bevezető bejegyzés elkészítése felé. A kemény diót ez az előadás törheti fel! Valóban az alapoktól építkezik, szemléletesen, jól elmagyarázva mutatja be az egyes fogalmakat. Még csak egy előadást láttunk belőle, de az igen ígéretes volt. Ha valaki szeretné jobban megérteni, hogy miről szólnak a témába vágó teljesen kínainak tűnő hírek melyek néha megjelennek a hírportálok főoldalain, akkor ez a kurzus lehet az egyik legjobb opció! 

From the Big Bang to Dark Energy /University of Tokyo/ - Szeptember 3-tól 4 héten át

Ha már szóba került a modern fizika, akkor még egy bónusz ajánlatunk van. Ez a 4 hetes bevezető a világmindenség nagy kérdéseibe enged betekintést: ősrobbanás, Higgs-bozon, anti- és sötét anyag, infláció és sötét energia. Ámulatba ejtő világ ez, melyeről sok magyar anyagot is találhatunk a neten Dávid Gyula remek előadásainak formájában.

Mindez persze csak egy rövid kivonat volt. Nem ismerhetjük mindenkinek az érdeklődését, így csak bátorítani tudjuk a kedves olvasókat, hogy pásztázzák végig a Coursera, az EdX és a Stanford aktuális kínálatát. Jó tanulást mindenkinek!  

Szólj hozzá

online oktatás Stanford Coursera EdX