2012. júl 07.

0. Miről, kinek, hogyan, avagy mivégre született ez az oldal?

írta: _Maverick
0. Miről, kinek, hogyan, avagy mivégre született ez az oldal?

We choose to go to the moon in this decade and do the other things,

not because they are easy, but because they are hard...”

- J. F. K. -

Apollo11_Launch.jpgKennedy elnök 1961-es beszédében célul tűzte ki a Holdra szállást, és ezzel megkezdődött az emberiség történelmének tudomány és technika szempontjából az egyik legpezsgőbb évtizede, melyet ugyan a hidegháború motivált – erről még lesz később szó –, de ez semmit nem von le az eredmények értékéből és emberiségre gyakorolt hatásából. Egy olyan évtizedről beszélünk, amelynek során a társadalom majd minden tagja őszinte lelkesedéssel és rajongással kísérte a projektek minden apró rezdülését, amikor a kutatók, mérnökök hősök voltak. Azóta az ember alkotta eszközök nem csak a Holdat, de a Voyager szondák révén a Naprendszer határait is elérték, mégis olybá tűnik, hogy a kitáguló világ egyre kisebb része érthető a nagyközönség számára. Hiába fogjuk kezünkbe minden nap a megannyi lángelme áldozatos munkájának gyümölcseit, gyakorta nem tudunk válaszolni csemetéink kérdéseire: Hogy működik?.

ArtificialArm.jpgNem tudjuk, hogy akár a legközelebbi egyetem laborjaiban milyen fantasztikus fejlesztéseken dolgoznak nap mint nap, hogy miért érdemes az adott tanszéken folytatni tanulmányainkat. Nem tudjuk, hogy milyen erőfeszítések és alapgondolatok állnak egy-egy nagyszerű berendezés hátterében. Nem tudjuk, hogy az orvostudomány milyen sci-fikbe illő módszereket ültet át a valóságba egészségünk megőrzése vagy éppen helyreállítása érdekében. A tudomány és technika eredményei körbevesznek minket... Gyakorlatilag az élet természetes részeiként tekintünk a legújabb vívmányokra. Megszoktuk, hogy napi 24 órában korlátlan információmennyiség áll rendelkezésünkre, még sem használjuk ki igazán azt. A legújabb berendezések pedig pár hónap alatt olyan státuszba kerülnek, hogy el sem tudjuk képzelni: volt olyan idő, amikor nem léteztek. Ahogy Ken Robinson írja:

Amit születésünk előtt fedeztek fel, azt nem tekintjük már 'technológiának'.

A tudomány és technika úgy hálózza be a 21. század mindennapjait, hogy mindezek ellenére nem válik a köztudat részévé, nem kerül az érdeklődés középpontjába. Az újításokról szóló hírek ritkán követelnek maguknak helyet egy országos napilapban, vagy egy internetes portál fő híreiben. A tudományos pályák presztízse és népszerűsége nem nő egyenesen arányosan az eladott okostelefonok számával, vagy a laptop-ok számítási kapacitásával. A fejlesztéshez szükséges ismeretek tárháza és komplexitása egyre növekszik, az eredmények, mögöttes elvek megfogalmazása éppen emiatt egyre nehézkesebbé válik, ezzel pedig egyfajta elidegenedés üti fel fejét. Kevesen követik Kennedy gondolatát, és látják meg a nehézség jelentette kihívásban rejlő szépséget. Meggyőződésünk szerint ennek elsődleges oka a tájékoztatás hiánya, az érdeklődés felkeltésének elmaradása...

cartoon3.jpgEzen a blogon kísérletet szeretnénk tenni arra, hogy a világhálón fellelhető iszonyú mennyiségű információból szelektálva közelebb hozzuk az eredmények legalább egy töredékét az olvasókhoz, hogy megmutassuk: a tudomány nem csak misztikus varázslat lehet, hanem egy mindenki számára elérhető, csodálatos világ is egyben, melyről – reményeink szerint - közérthetően is lehet beszélni!

Nem szeretnénk előre felállított keretek közé szorítani a kísérletet, így egészen bizonyos: minden menet közben alakul majd. Az idő és az érdeklődés eldönti, hogy milyen rovatok növik ki magukat, és milyen témák kerülnek a középpontba. Természetesen a saját érdeklődési kör és szakterület akarva akaratlanul is hangsúlyosabb szerepet kap majd, így lehet bőven számítani űrkutatással, repüléssel, áramlástannal kapcsolatos írásokra, de a cél a sokszínűség fenntartása, így gyakorlatilag bármilyen újszerű, komoly tudományos eredmény vagy technikai újítás helyet kaphat legyen szó akár egészségügyről vagy nanocsövekről. Amivel bizonyosan nem akarunk foglalkozni az az, hogy az Apple vagy a Samsung legújabb készüléke éppen hány colos kijelzővel került le a futószalagról, és hány új App-et képes futtatni... Ennek az egy területnek a szükségesnél jóval nagyobb a publicitása enélkül is. Hogy miként jeleníti meg az a képernyő a színeket? Na az már egy egészen más, számunkra is érdekes kérdés!

Bizonyosan lesznek történelmi jellegű írások is, ahogy belinkelt videó előadások formájában világhírű tudósokat is köszönthetünk majd. Szemezgetünk az internet tudományos portáljainak legújabb híreiből és ismert kutatók blogjaiból is (pontos hivatkozással természetesen). Mondhatja valaki, hogy mindez céltalan, hiszen néhány linket végigjárva, az RSS olvasókra feliratkozva bárki megtalálhatja ugyanezeket a forrásokat. Ez igaz, és emiatt biztos lesznek olyanok, akik egy-egy írás témájáról már pár nappal korábban is olvastak. Célunk azonban éppen az, hogy a kevésbé elkötelezett érdeklődőket is megszólítsuk, akik maguktól talán nem navigálnak el egy angol nyelvű oldalra, illetve újabb és újabb olvasókban keltsük fel az érdeklődést, és lobbantsuk lángra a lelkesedés szikráját! Hogy kicsit megerősödve és lábra állva akár egyetemi kutatócsoportok munkáit és kutatásait mutassuk be, hogy meghozzuk a kedvet a műszaki-tudományos pályákhoz, és néha elmerengjünk az eredmények társadalomra, világra gyakorolt hatásáról is. (Emellett pedig hozadékként magunk is jobban megérthetjük a körülöttünk lévő világot, hiszen az ember azt érti igazán, amit másnak is el tud mondani, közérthető nyelven!)

big_COG_red.jpgTermészetesen nem gondoljuk, hogy tévedhetetlenek vagyunk, egészen biztos, hogy becsúsznak majd hibák, esetleg idő hiányában nagyobb szünetek is. Célunk egy olyan közösség építése, melynek tagjai maguk is aktívan részt vesznek az oldal életében, akár helyreigazításokkal, akár hozzászólásokkal és pezsgő eszmecserékkel, akár megosztás útján történő népszerűsítéssel (Facebook oldal itt), cikkek ajánlásával, esetleg egyenesen szerzőként való betársulás formájában. Akikkel mi is együtt tanulhatunk, és együtt tehetünk valamit a tudomány népszerűsítéséért. Mindenkit csak bátorítani tudunk, hogy járuljon hozzá az oldal sokszínűségéhez: írja meg saját kutatási eredményeit, projektjeit közérthető formában, mutassa be a tanszékén folyó munkát, vagy akár csak írjon egy cikket egy szívéhez közel álló – és a nagy egészbe illő – témáról (elérhetőség a jobb hasábban).

Ezennel útnak indul tehát ez az emberi érdeklődést pásztázó szonda a virtuális világegyetemben, mely reményeink álmaink szerint a névadó eszközökhöz hasonlóan messze túlteljesíti majd előzetes célkitűzéseinket...

Szólj hozzá

bemutatkozás kennedy űrprogram fókuszpont