2014. már 21.

Amikor a robotok nyitnak ablakot a világra

írta: _Maverick
Amikor a robotok nyitnak ablakot a világra

„Don’t know what you got till it’s gone…”

-Cinderella

Phantom-2-Vision-Quadcopter-3.jpgBekapcsoljuk a telefont, és élőben láthatjuk, amint a világtörténelem kibontakozik a szemünk előtt mikor Putyin szóra emelkedik a Kremlben; néhány gombnyomás, és már beszélhetünk is a bolygó túloldalán tanulmányokat folytató gyermekünkkel… ingyen; lemaradtunk a tegnapi meccsről, de nem kell hozzá videó sem, hogy online mégis megnézhessük azt másnap; ha rááldozunk egy kis pénzt, máris madártávlatból készíthetünk felvételeket saját quadrotorunk segítségével; egy jeladóval a kezünkben virtuálisan golfozhatunk nappalinkban; chatelünk, hangüzeneteket küldünk, letöltünk, megosztunk, nevetünk, játszunk, ajánlunk, olvasunk, hallgatunk, nézünk… A világ ott van velünk, akárhova is lépjünk. 

Tegyük a szívünkre a kezünket: a modern technika legtöbb vívmányát közvetlenül szórakozásra használjuk. Közvetve persze nincs olyan terület, amit ne érintenének a változások, de figyelmünk átsiklik afelett, hogy szépen folytonosan jobbá vállnak eszközeink, illetve egészen újak is megjelennek. A folyamatos változás miatt nem vesszük észre az átalakulást, hiszen benne élünk. Az pedig végképp a ködös távolba veszik valahol az érzékelés horizontján túl, hogy mennyire másként, mennyivel hatékonyabban készülnek el azok a termékek, amelyeket a kezünkbe vehetünk nap mint nap. A lényeg az eredmény, a kézzelfogható valóság. Egy sportolóért szurkolva és sikerének örülve sem az edzőtermekben töltött órák ezrei járnak az eszünkben a tévéképernyő előtt ülve, de egy pónira felpattanva sem gondolkodunk el a lótenyésztés nehézségeiről. 

Örömünket leljük a szolgáltatásokban, természetesnek vesszük őket, legfeljebb néha leesik az állunk, amikor megtudjuk, hogy a Facebook vagy a Google felfoghatatlan összegeket utal át egyik vagy másik látszólag pofonegyszerű alkalmazás fejlesztőinek termékeikért cserébe. Egyesek egészen odáig jutnak, hogy megkérdőjelezik mindezen dolgok létjogosultságát és netalántán megbotránkoznak azon, hogy néhány fiatal suhanc valahol egy távoli országban milliárdokat keres azon, hogy emberek millió takarítják be a virtuális termést legújabb tabletükön játszva. Az emberek már csak ilyenek…

GTechRoboArm_610x407.jpegMindezek a dolgok, látszólag játékos, profitorientált és esetenként öncélúnak ható alkalmazások azonban egészen más kontextusba kerülnek, ha valaki elveszíti személyes szabadságát egészségi állapotának megromlása következtében. Itt most lehetne gondolni a regeneratív orvostudomány bámulatos vívmányaira vagy az egyre élethűbb művégtagokra, esetleg az agykutatás csodáira, melyek reményt hozhatnak ezeknek az embereknek. De az egészségügyi ellátást segítő fejlesztések mellett egy mára már „egyszerűnek” mondható quadrotor vagy egy mozgással, fejbiccentéssel irányítható konzol is egészen új értelmet nyer, ha valaki tolószékbe kényszerül… Erről szól az alábbi TED előadás, mely szerény véleményem szerint minden idők egyik legmegindítóbb prezentációja. 

Szólj hozzá

orvostudomány robottechnika TED 24fps