2014. dec 09.

Podcast az agyunkról: All in The Mind

írta: _Maverick
Podcast az agyunkról: All in The Mind

Az elmúlt időszakban túlsúlyba kerültek az űrkutatással kapcsolatos hírek egyrészt személyes lelkesedésünknek, másrészt egyszerűen az aktuális események bekövetkeztének hála. Ezt ellensúlyozandó ma másik kedvenc témánk felé fordulunk: az agykutatásról lesz szó.

A blog újjáélesztése kapcsán született cikkben már említettük, hogy a jövőben néhányszor angol nyelvű anyagokat is megosztunk majd, mert nem áll módunkban sajnos mindent magyarra fordítani. Különösen igaz ez a hanganyagokra az értelemszerű technikai nehézségeknél fogva. Saját tapasztalatból tudjuk azonban, hogy számos olyan óra adódik az életben, mikor az embernek módjában áll meghallgatnia egy érdekes beszélgetést, de nem tud elolvasni egy cikket. Esetemben ez a helyzet a napi több mint 1 óra autózás alkalmával áll fenn. Nyugodtan mondhatom, hogy az autórádióhoz hozzáaplikált USB lejátszó alapjaiban változtatta meg a hétköznapjaimat. Az unalomig ismert 23 kilométeres útszakaszra való réveteg bambulást és passzív odafigyelést bearanyozta a különböző podcastok hallgatásának lehetősége.



allinthemindlogo.jpgRengeteg kiváló adást lehet találni a világhálón. Rosszabb pillanataimban az RSS feedre tekintve szinte bosszankodni támad kedvem, hogy a héten már nem töltök elég időt az autóban (ezt az átmeneti agyi kihagyást aztán gyorsan helyrebillentik a tovatűnő benzinkút szemem sarkából leolvasott számai). Mikor elkezdtem a könyvjelzőket rendszerezni, azon kaptam magam, hogy némi meglepetésemre az ausztrál Radio National (ABC) lett a kedvenc adóm. Az ő kínálatukból szeretném ma az olvasók figyelmébe ajánlani az „All in The Mind” című műsort Lynne Malcolm műsorvezetésével.

A műsor minden részében egy-egy témát járnak körül a szerkesztők. A témák ugyan valamilyen módon mindig az emberi agyhoz kapcsolódnak, mégis igen szerteágazó területeket ölelnek fel. Néha mentális betegségekről esik szó, máskor új képalkotási eljárásokat taglalnak, megint máskor a legújabb kutatási eredményekről számolnak be, esetleg egy új könyvet ajánlanak, vagy egy elismert kutatót hívnak meg egy interjúra. A műsor honlapjáról az összes korábbi adás letölthető MP3 formátumban, van miből szemezgetni. Külön említésre méltó, hogy az egyes adásokra kattintva nem csak meghallgathatjuk azokat, de megtalálhatjuk a szöveges leiratukat is. Ez jól jön akkor, ha valamit véletlenül nem értenénk, vagy ha vissza akarunk keresni egy nevet, könyvcímet, stb.

Kedvcsinálóként két adást ajánlunk most az elmúlt hetekből. Az elsőben a mély agyi stimulációról beszélgetnek többek közt egy kezelt Parkinson-kóros pácienssel. A másodikban pedig egy fiatal újságírónő mesél el egy megrázó történetet személyes kálváriájáról... Agyát egy autoimmun betegség támadta meg, aminek következtében normális élete 1 hónap leforgása alatt teljesen felfordult. Az első fázisban a paranoid skizofrénia jeleit kezdte mutatni, majd hamarosan eljutott a teljesen katatón állapotba. Az orvosok nem tudtak mit kezdeni vele, mígnem egy Dr. House-ba illő fordulattal sikerült rájönni a kiváltó okra: az autoimmun betegségre. Ez már gyógyszeresen kezelhető volt, és több hónap kemény munka eredményeként sikerült felépülnie a betegnek. Saját történetét szinte oknyomozói munka keretében sikerült csak rekonstruálnia, ugyanis állapota miatt az események egy jelentős részéről nem maradtak emlékei...

Minden agykutatás, viselkedés és pszichológia iránt érdeklődő olvasónknak csak ajánlani tudjuk a műsort, mely ezennel elfoglalja az első helyet az új, podcastokat gyűjtő oldaldobozunkban a jobb hasábban.  

---------------------------------------------------

Voyager Blog a Facebookon

(Ha a kedves olvasó semmiképpen nem szeretne lemaradni a Facebook oldal frissítéseiről sem, akkor látogasson el az oldalra, és a fejlécben található „Tetszik” ikonon található kis nyíl segítségével megnyitható legördülő menüben kattintson az „Értesítéseket kérek” opcióra.)

Szólj hozzá

podcast agykutatás mach1