2019. nov 28.

Az év cikkei

írta: _Maverick
Az év cikkei

newspaper.jpgNapjainkban beláthatatlan mennyiségű információ áll rendelkezésünkre, amelyből szinte lehetetlen – de minimum roppant időigényes - feladat csak a legjobb, olvasásra, megtekintésre igazán érdemes darabokat kiválogatni. Ennek az oldalnak az lenne a célja, hogy összegyűjtse a számomra legemlékezetesebb cikkeket évenkénti bontásban. Az elképzelés szerint a lista folyamatosan frissülni fog az idő múlásával, míg végül kialakul a végső sorrend minden év végén.

(Minden olvasónak ajánlom a Pocket nevű alkalmazást, amelynek segítségével minden általunk olvasott cikket könnyen le lehet menteni, ki lehet emelni bennük a lényeget, továbbá címkék segítségével rendszerezni is lehet őket. Külön öröm, hogy fekete háttér is beállítható az esti olvasáshoz. Bónuszként számos hanyagabbul szerkesztett oldalon az alkalmazás megkerüli a fizetős regisztrációhoz kötött hozzáférést is. Ennek ellenére mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy fizessen elő a kedvenc oldalaira, mert azok csak így maradhatnak életben hosszú távon!)

2019

Idén kicsit csonka lesz az összeállítás, lévén már novembert írunk, de visszatekintve igyekeztem kiválogatni pár maradandó írást.

1. The new dot com bubble is here: it’s called online advertising (The Correspondent, Jesse Frederik, Maurits Martijn)

2018-ban 273 milliárd dollárt költöttek online hirdetésekre a világban annak ellenére, hogy a cikkben hivatkozott tanulmányok szerint valójában senki nem tudja, hogy megéri-e. Kimaradni viszont senki nem akar, mert hátha… ez lenne az új online buborék, ami minden eddiginél nagyobbat szólhat?

2. The Most Controversial Tree in the World (Pacific Standard, Rowan Jacobsen)

Az egykor az egész kontinenst beborító amerikai gesztenyét egy más kontinensről áthozott gombás fertőzés lényegében teljesen kipusztította. Most azon dolgoznak kutatók, hogy némi génmanipulációval közeli rokonai révén élessze újjá a fajt, ezzel a GMO viták kereszttüzébe kerülve. Jacobsen már-már irodalmi értékű cikke ezt a komplex témát járja körbe olyan filozofikus témákat feszegetve, hogy mit jelent egyáltalán a természetes kifejezés; meddig mehet el az ember; mi minősül igazi génmanipulációnak, és mindez mikor engedhető meg.

3. The Story of Us (Wait But Why, Tim Urban)

Nem sok jobb dolog történt az interneten idén mint a WBW blog újjáéledése. Tim Urban a tőle megszokott szórakoztató és szemléletes stílussal tért vissza a képernyőre nem kisebb feladatra vállalkozva, mint az emberi viselkedés különböző szinteken (egyén, család, közösség, társadalom) történő megnyilvánulásainak megértése. A sorozat még nem ért véget, együttesen ténylegesen kitesz egy könyvet, elolvasása maradandó élmény, és bár a témában lehet alaposabb könyveket találni, a felhasznált ábrák és metaforák egy páratlan eszközkészletet adnak a befogadó kezébe. Hiánypótló projekt korunk végletekig megosztott politikai légkörében.

4. The Shady Cryptocurrency Boom on the Post-Soviet Frontier (Wired, Hannah Lucinda Smith)

Mi köze egy Moldáviában önálló életet élő szeparatista régiónak és az ottani alacsony energia áraknak a modern kriptovalutákhoz, és miért reméli Oroszország ezektől a világgazdaság átformálását?

5. What Really Brought Down the Boeing 737 Max? (New York Times, William Langewiesche)

A két lezuhant Boeing 737 Max katasztrófájáról sokan és sok helyen írtak. Nem véletlenül, ugyanis a történet rengeteg tanulsággal szolgál, és érdemes utánanézni, hogy milyen üzleti döntések, szabályozási és ellenőrzési problémák, technikai problémák vezettek a tragédiákhoz (például itt). Ez a cikk azért kivételes, mert a fentieken túl bemutatja az érem másik oldalát is, és a légitársaságok felelősségére, a pilóták képzettségére, pontosabban a pilóták és a repülőgép kapcsolatára fókuszál. Bevallom, az első pár bekezdés után felmerült bennem a gyanú, hogy egy Boeing által rendelt propaganda-cikket olvasok, de ez az érzés hamar szertefoszlott… Nagyon fontos és általános érvényű kérdések merülnek fel! Mit jelent pilótának lenni az automatizálás jelenlegi szintjén? Mit mond el az eset az ember és gép kapcsolatáról? Hol húzódik a gyártó, és hol az üzemeltető felelőssége?

6. On the Front Lines of Bolsonaro’s War on the Amazon, Brazil’s Forest Communities Fight Against Climate Catastrophe (The Intercept, Alexander Zaitchik)

Az idei évben az Amazonasz-esőerdő a figyelem középpontjába került. Egymást érték a hol rosszabb, hol jobb cikkek. Az Intercept írása a megszokottnál alaposabb betekintést enged ebbe a tőlünk távoli világba, annak történelmébe és az ott zajló napi küzdelembe.

7. Is Amazon Unstoppable? (The New Yorker, Charles Duhigg)

Nincs még egy cég, amely olyannyira megközelítené a sci-fik világában rendre megénekelt világuralomra törő entitást, mint az Amazon. A New Yorker gyakorlatilag egy könyvvel egyenértékű cikkéből mindent megtudhat az olvasó az Amazonról, amit eddig nem mert megkérdezni: honnan jött és merre tart a cég; milyen hatása van Bezos viselkedésének és annak változásának; milyen következményekkel jár a kézbesítési idő további rövidítése; stb.

 

Archív

Idővel frissítem majd az oldalt korábban született cikkekkel is.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá